Vés al contingut
Catalunya Religió
coloqui-parroquies
Galeria d'imatges

CR El teòleg suís François-Xavier Amherdt, qui va ser l’encarregat de pronunciar les tres ponències del Col·loqui Europeu de Parròquies, ha indicat set àmbits d'acció com a "pistes de futur per a l'esperança de les parròquies europees". El col·loqui ha tingut lloc del 29 de juliol al 3 d'agost a Timisoara, a Romania. Des de Catalunya hi han participat nou persones i el capellà Josep M. Fisa ha presentat l'entitat catalana Solidança com un exemple d'experiència pastoral.

Aquests terrenys o àmbits que les parròquies haurien de conrear són: la pastoral de les ciutats; una Església mestissada; la pastoral de la visita; la pastoral familiar; la pastoral de les petites fraternitats de base; el pensament universal; la pastoral en línia; i els llocs cristians de trobada, de fraternitat, d’activitats caritatives, solidàries i ecològiques.

“L'antropologia cristiana té recursos per repensar la pastoral parroquial”

Amherdt, professor emèrit de teologia pastoral, pedagogia religiosa i homilètica a la Universitat de Friburg, ha començat les seves intervencions presentant tres models de missió: acompanyament personal, diàleg amb els no-cristians i reforçament de les comunitats cristianes.

A continuació, s'ha fet ressò dels reptes antropològics i de societat que les parròquies han d’afrontar. S'ha referit, entre altres, al transhumanisme, a la relació entre homes i dones, a la digitalització, a l’ecologia i a la cultura de la participació i del debat.

Amherdt considera que l’antropologia cristiana té “recursos” per “repensar la pastoral parroquial” i que calen unes actituds pastorals adaptades al context social contemporani, com ara “buscar la sinodalitat eclesial com a reflex bàsic”.

Una entitat catalana, exemple al Col·loqui Europeu de Parròquies

Al col·loqui s'han presentat dues experiències pastorals: una, la de Solidança, una entitat social nascuda l’any 1997 a Sant Joan Despí. La presentació va ser a càrrec del seu president, Josep M. Fisa, capellà de la diòcesi de Barcelona. L’altra experiència pastoral presentada al col·loqui va ser la de la Casa comuna Laudato Si’, de La Louvière, a Bèlgica.

La seixantena de participants en el col·loqui, procedents de nou països, han visitat diferents parròquies de la ciutat de Timisoara. El primer dia, la missa va ser celebrada a la catedral catòlica i presidida per Josef Pal, bisbe de Timisoara. La del diumenge dia 30 de juliol va ser celebrada en ritu bizantí per Bot Ioan Calin, bisbe de Lugoj.

El grup d’assistents d’Ucraïna ha llegit, durant el col·loqui, un document en el qual demanaven “suport” perquè el seu país pugui sobreviure a la guerra desencadenada per la invasió russa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.