Vés al contingut
Catalunya Religió
ada-colau-resposta-jueus
Ada Colau en una foto d'arxiu | Norma Vidal (ACN).

Per saber-ne més

Arxius adjunts

CR Les comunitats jueves de Barcelona han fet públic el seu rebuig a la decisió de l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, de suspendre temporalment les relacions institucionals amb Israel, incloent-hi els acords d'agermanament de la capital catalana amb Tel-Aviv. En un comunicat, les comunitats jueves asseguren que la decisió "alimenta els radicalismes i no propicia el diàleg ni ajuda les organitzacions que treballen per la justícia i la pau a les dues ciutats".

Les quatre comunitats jueves que signen el comunicat recorden que els agermanaments "són un lligam entre ciutats i una manera d'impulsar el municipalisme". "Colau ha volgut trencar aquest lligam que ens enriqueix com a societat i ha menyspreat el paper dels municipis en la lluita per la pau i els drets humans", diuen.

Per aquest motiu, les comunitats demanen als grups polítics amb representació al consistori que elevin al ple municipal una proposició per "restablir" l'acord d'agermanament entre Barcelona, Tel-Aviv i Gaza. "Estem segurs que aquest és el camí per aprofundir i cultivar els lligams que ens uneixen i avançar plegats en la cultura de la pau", diuen.

“La carta a Netanyahu ignora la ciutadania de Barcelona i Tel-Aviv”

Les comunitats jueves denuncien que l'escrit que ha fet arribar Colau al primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, "està clarament esbiaixat i no respon al sentit dels agermanaments entre ciutat". "El text ignora la ciutadania de les dues ciutats", diuen.

El comunicat també posa en dubte la forma en què l'alcaldessa ha pres aquesta decisió. Segons el reglament, una decisió com aquesta s'havia de portar al ple per la seva discussió i votació, diuen. Asseguren que "és greu" que s'hagi vulnerat el dret dels grups polítics del consistori a participar en el debat i exposen que es tracta d'una decisió "unilateral i partidista".

El text el signen Jabad Barcelona, Atid Comunitat Jueva Masortí, la Comunitat Jueva Bet Shalom i la Comunitat Jueva Bet David.

Ada Colau defensa que cal trencar el silenci “davant un estat que viola sistemàticament els dictàmens de l'ONU”

Ada Colau va anunciar aquest dimecres la decisió de suspendre temporalment les relacions amb Israel, incloent-hi els acords d'agermanament de la capital catalana amb Tel-Aviv. En un acte a l'ajuntament, Colau va argumentar que s'havia sentit interpel·lada per entitats i ciutadans que s'havien adreçat al consistori.

Colau va explicar que recentment un centenar d'entitats i més de 4.000 signatures veïnals els havien interpel·lat directament per "trencar" les relacions amb Israel. Es va referir a les entitats socials impulsores de la iniciativa ciutadana de suport al poble palestí 'Barcelona amb l’Apartheid NO, Barcelona amb els Drets Humans, SÍ', a qui ha rebut al consistori.

“Com a ciutat tenim una responsabilitat”

En aquest context i davant d'un "empitjorament" de la situació i les violacions de drets humans que viuen els palestins, va assenyalar, va enviar una carta a Netanyahu per "decretar" la suspensió de les relacions de l'alcaldia de Barcelona amb l'estat d'Israel. "S'ha de trencar el silenci i la normalització que un estat violi sistemàticament tots els dictàmens de l'ONU", va apuntar.

Així, l'alcaldessa va admetre que ho feia des de la "convicció" que calia fer un gest "contundent", amb la confiança que fos temporal i que ajudés a treballar per la pau. "Com a ciutat tenim una responsabilitat, és intolerable seguir normalitzant aquesta situació", va concloure convidant altres ciutats a sumar-se a fer el mateix.

Amb tot, va situar com un altre exemple recent la suspensió de les relacions institucionals entre Barcelona i Sant Petersburg arran de la invasió russa d'Ucraïna.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.