Vés al contingut

En Jordi Llisterri va escriure fa uns dies a ‘Catalunya Religió’ un intel·ligent article titulat “Set milions de missaires” on analitzava la situació de l’Església Catòlica actual. Una de les conclusions que aporta l’articulista és que l’assistència a missa ha passat del 31,9% de fa trenta anys a l’actual del 11,2%.

La reflexió que aporta, amb aquestes dades a les mans, és que “amb bisbes d’un color i d’un altre”, i cito literalment, “les dades han anat als darrers anys a la baixa”.

És a dir: hi ha menys catòlics practicants i aquesta xifra no s’ha vist millorada, sigui una o sigui una altra la tendència de la jerarquia.

Malgrat aquestes dues constatacions segurament ens equivocaríem si reduíssim la situació de l’Església Catòlica a la realitat de les xifres.

L’Església Catòlica és molt més que les seves xifres, com la realitat protestant és molt més que les nostres estadístiques. Però hi ha més. L’Espiritualitat no s’explica només en xifres. En els darrers temps, pel que he pogut anar coneixent, l’espiritualitat catòlica ha recuperat terreny.

Una altra valoració pot ser si ens sentim més pròxims o més allunyats d’aquesta espiritualitat o si aplega en el seu interior tendències fins i tot contradictòries. Sigui una realitat o una altra, o fins i tot les dues a la vegada, el cert és que hi ha signes nous de l’espiritualitat catòlica.

No tinc prou dades per saber si aquests signes d’espiritualitat són prou forts per contrarestar o per desmentir la tendència de les xifres. El que sí puc constatar que la nostra és una societat cada cop més secularitzada i aquesta és una dada que ha de preocupar no només als catòlics, sinó també als protestants -entre d’altres-.

En un dinar d’aquesta setmana no em vaig estar de dir en veu alta: no siguem tant complaents amb nosaltres mateixos. Deixem d’aixecar el nostre dit acusador per senyalar tots els culpables de la crisi de valors i d’espiritualitat que ens envolta. No seria millor si ens preguntéssim què més podem fer per ser sal a la terra, per ser llum a la fosca i per ser consol als desvalguts, tal i com Jesús ens ensenyà a fer-ho?

La resta de comensals van assentir, però jo em segueixo fent la mateixa pregunta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.