Vés al contingut
El Conseller de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, Josep Lluis Cleries, ha posat en marxa un “Grup de Treball contra la pobresa”. La raó de ser d’aquest Grup de Treball és tant la de donar resposta, el més immediata possible, a les noves situacions de pobresa que està provocant l’actual crisi econòmica com la de seguir treballant per eradicar la pobresa estructural.
Aquesta iniciativa, d’entrada, aporta dues virtuts a l’actual situació de precarietat en la que es troben moltes famílies. D’una banda el Grup de Treball està emplaçat a proposar solucions d’urgència abans de l’estiu. Aquesta és, sens dubte, una bona notícia. Però, d’altra banda, aporta un missatge d’esperança en un moment en què el pessimisme s’està arrelant a la nostra societat.
Ens calen missatges, i -naturalment- no només missatges, positius. Ens calen sobretot accions. Però també ens cal explicar en veu alta el que es fa. Cal donar a conèixer, als qui es troben en una dificultat extrema, que no estan sols. Que la resta de la societat se n’ocupa. Que la seva situació, per llarga que pugui arribar a ser, serà transitòria perquè hi ha gent, molta gent, que està treballant perquè així sigui.
Coincideixo amb Abhijit V Banerjee, fundador del Laboratori d’Acció Contra la Pobresa, quan -en una entrevista publicada en la contraportada de La Vanguardia del dia 3 de maig d’enguany- afirma que “contra la pobresa ens sobren teories i ens falten experiències”.
El “Grup de Treball contra la pobresa” hauria de contribuir a aquesta demanda d’experiències pràctiques. Una demanda de respostes en què la societat civil organitzada (en ONGs d’acció social), les empreses (des de la seva responsabilitat social) i l’administració siguem capaços de concertar i coordinar esforços per donar respostes clares a situacions d’urgència.
I ara afegiré el que podrà ser aprofitat per qui vulgui mal interpretar les meves paraules: I aquesta vegada, encara que sigui només per la situació tan dramàtica que s’està vivint, fem dels processos burocràtics els nostres aliats. Simplifiquem els procediments de tal manera que puguem ser ràpids, eficaços i eficients.
Al menys en tot el que estigui relacionat amb aquest “Grup de Treball”.

Valorem el que s’ha fet fins ara. Que la nostra història no sigui una raó per embrancar-se en un altre debat permanent. Tot el contrari. Donem honra a qui es mereixi honra i honor i que calgui honorar. I tot seguit, des del més profund dels respectes per tot el que s’ha fet fins ara, sense pensar que ara es farà millor i sense pretendre que aquesta nova iniciativa ho resoldrà tot, posem fill a l’agulla. Que, per totes les raons presentades, és el millor que ara toca fer.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.