Vés al contingut
Jesús Renau, l'any 2020.

En la mort dels savis hi ha un aiguabarreig d’agraïment i de dolença. Ens fa dibuixar un somriure als llavis d’admiració per tanta bondat regalada i ens retorna al dubte de quins deixebles continuaran la seva feina. En el cas d’en Jesús Renau, tenim el llegat de tot el que va deixar escrit per ajudar-nos a pregar. Ens volia fer conèixer millor a Jesús i tota la vida l’ha centrada en ell, font d’amor, de creativitat i de la seva insubornable visió positiva davant dels reptes d'avui.

L’última vegada que vaig trobar-lo va ser en context d’entrevista, amb la gravadora al costat, per no perdre cap matís de la conversa. Al damunt de la taula del despatx, a Cristianisme i Justícia, exhibia un fantàstic potus. Em va explicar com en tenia cura. He recordat l’anècdota llegint L’any del jardiner, del txec Karel Čapek.

Entre les pàgines d’aquest llibre fantàstic, he retrobat el tarannà d’en Renau. Aquella observació minuciosa, el llenguatge planer i entenedor, l’arrelament i la proximitat a les coses que ens humanitzen i una bona dosi de sentit de l’humor. I és clar, l’anècdota de l’aprenent de jardineria, que parla de la paciència i d’una manera de ser humil i curiosa. Atent a la novetat, disposat a escoltar què està passant. L’esforç per entendre-ho i el sentit crític per confrontar-ho amb el bé comú.

El vaig conèixer gran, quan ja era un d’aquells personatges eterns. Vam compartir un mateix sostre al barri del Bon Pastor, en una comunitat mixta, de laics i jesuïtes, pensada per ajudar-nos al discerniment. Amb els anys he confirmat que tothom l’admirava, perquè escoltava de debò, des de la proximitat i sense altivesa. Bons consells i paraules encertades. Algú en criticava que li hauria agradat que fos més exigent com a director espiritual. Però l’agressivitat, si mai n’havia tingut, l’havia après a dominar. Tenia un altre estil d’acompanyament, coneixia a fons la psicologia i l'espiritualitat de la persona i tractava tothom amb respecte i compassió. En Renau era tot pau i bondat. Et trobarem a faltar, company.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.