Pestanyes primàries

Pere Fàbregues: "Vam fer l'únic diari del món sobre el Concili i el primer en català durant el franquisme"

Dv, 22/01/2016 per Catalunya Religió

(CR) Durant els anys del Concili el llibreter Pere Fàbregues va viure una  aventura extraordinària que explica en aquest testimoni que tanca la sèrie de Memòria del Vaticà II: "Vam fer l'únic diari del món sobre el Concili i el primer en català durant el franquisme". És del Diari de Concili que van publicar des de l'editorial de la seva família, la Llar del Llibre, llavors anomenada el Hogar del Libro.

Llegeix +

Maria Dolors Bosch: "Amb el Vaticà II no hi ha marxa enrere"

Dv, 15/01/2016 per Catalunya Religió

(CR) Quan la vedruna Maria Dolors Bosch dóna el seu testimoni sobre el Concili, es nota la vocació educativa de les germanes d'aquesta congregació fundada per Sant Joaquima Vedruna. Bosch explica en l'espai de Memòria del Vaticà II el que va suposar la recepció del Vaticà per la seva generació.

Llegeix +

Sara Blasi: “Vam viure el Concili com una crida a la conversió personal”

Dv, 8/01/2016 per Catalunya Religió

Fent Memòria del Vaticà II presentem el testimoni d’una laica que va viure els anys del Concili des de la universitat. Sara Blasi va estar implicada, entre altres, en el moviment d’estudiants d’Acció Catòlica, el Fòrum Vergés, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, el Centre d’Estudis Francesc Eiximenis, i altres entitats que es van crear o dinamitzar durant aquells anys i en el postconcili. Fins i tot uns anys que va viure a Romania li van servir per explicar les novetats conciliars a l’Església que sobrevivia darrera del mur.  

Llegeix +

Miquel Sellarés: "Em deixava parat que la gent del PSUC et parlés bé d'un papa"

Dc, 30/12/2015 per Catalunya Religió

En l'espai de Memòria del Vaticà II hem anat a buscar una persona que ens parlés des de fora de l'Església. L'activista Miquel Sellarés recorda la complicitat que es va donar entre l'Església i el moviment antifranquista a Catalunya durant aquells anys: "Vam començar a veure dues esglésies: una església oficial 'bajo palio', amb el Franco; i una Església que treballava als barris o a les associacions de veïns".

Llegeix +

Joan Botam: "El Concili va ser una assemblea per reconciliar-se entre els cristians"

Dm, 22/12/2015 per Catalunya Religió

El caputxí Joan Botam va ser escollit provincial durant la celebració del Vaticà II, el 1963. Creu que a Catalunya ja hi havia una bona predisposició per rebre el Concili. Ell mateix ja feia anys que estava implicat en la reconciliació entre els cristians de diverses esglésies, especialment amb els protestats. I el Concili "va ser una alenada definitiva" que recolza aquest treball.

Llegeix +

Josep M. Boixareu: "La gent progressista rebia el Vaticà II amb alegria i esperança"

Dll, 7/12/2015 per Catalunya Religió

Coincidint amb els 50 anys de la clausura del Concili Vaticà reprenem la sèrie de testimonis que van viure aquells anys. El primer testimoni és Josep Maria Boixareu, un laic compromès a la parròquia de Santa Maria de Llerona, al Vallès Oriental. Allà qui hi va portar el Concili va ser mossèn Joan Vallicrosa.

Llegeix +

Gaspar Mora: “La veritable evangelització és el diàleg”

Dg, 1/09/2013 per Catalunya Religió

Dins de la sèrie de testimonis sobre els 50 anys del Concili Vaticà II, el teòleg Gaspar Mora explica el “canvi espectacular” que va significar per l’Església. El professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya relata com els bisbes participants en el Concili es van adonar de que estaven parlant no només per als de dins de l’Església, sinó també per als de fora. I, “el primer que hem de fer davant del món és mirar de conèixe’l, amb una mirada de simpatia”.

Llegeix +

Josep Maria Puigjaner: “L’Església també està sotmesa a la història”

Ds, 20/07/2013 per Catalunya Religió

“Potser del Concili n'esperàvem més: teníem vint anys i varem creure que tot aniria més ràpid”. Aquesta és la memòria dels anys del Concili Vaticà II de l’escriptor i periodista Josep Maria Puigjaner.

Llegeix +

Sistach: “Pau VI va patir molt”

Dg, 9/06/2013 per Catalunya Religió

(CR) En l’espai Memòria del Concili, coincidint amb els 50 anys de la mort de Joan XXIII, recollim el testimoni del cardenal Lluís Martínez Sistach.

Llegeix +

Pere Codina: "Els bisbes espanyols deien exactament el contrari que el Concili”

Dll, 20/05/2013 per Catalunya Religió

“Una ‘carcúndia’ impressionat”. El claretià Pere Codina, que va viure el Concili Vaticà II a Salamanca, explica a CatalunyaReligió.cat els intents dels bisbes espanyols de boicotejar algunes de les decisions més importants d'aquella convocatòria per ser contràries a la tradició catòlica. Des d’un pensament nacionalcatòlic la majoria “no entenien el que s’aprovava” ni que representava el Concili. Sobretot en temes com la llibertat religiosa: “alguns bisbes havien demanat al papa que no s’aprovés aquell document perquè ells a les seves diòcesis deien exactament el contrari”.

Llegeix +

Subscriure a