Vés al contingut

"Els convents buits no han de servir a l'Església per transformar-los en allotjaments i guanyar diners. Els convents buits no són nostres, són per a la carn de Crist, que són els refugiats" (Papa Francesc. Visita a un centre d'ajuda als refugiats. Roma, 10 setembre 2013)

Aquest cap de setmana he començat a donar les classes de l'assignatura "Mitjans de Comunicació Social i Pastoral" a l'IREL i, aprofitant l'avinentesa, aquest dissabte al matí he participat a la jornada de portes obertes de les Llars del Seminari de Lleida. Ha estat una visita d'una hora i escaig que ha començat al terrat i ha acabat en la sala comunitària que compartiran les 19 famílies acollides en planta primera, on en Ramon Prat i en Carles Sanmartín ens han fet una explicació general de l'evolució del projecte i de com aquest començarà a rebre famílies, 6 per començar, la segona quinzena d'abril.

El projecte s'inicia al desembre de 2012 per la Diòcesi de Lleida (arran d'una trobada de Mons. Piris amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, la PAH) amb la cessió d'un ala de l'edifici del seminari - que es trobava mig buit ja que els seminaristes resideixen al Seminari Interdiocesà de Barcelona i l'altra ala acull l'Institut Superior de Ciències Religioses -, duent-se a terme per més de 500 voluntaris i la col·laboració de diverses entitats, institucions i empreses. A més de construir 19 pisos socials per a famílies desnonades o en situació de precarietat, la proposta solidària promou l'apoderament de les famílies que participen en el projecte. Per a la seva gestió s'ha creat una fundació que també té com a tasca l'acompanyament de les famílies i la seva reinserció social, que es divideix en sis comissions de treball realitzada per voluntaris professionals: tècnica, social, jurídica, econòmica, comunicativa i activitats de difusió.

Referent al projecte arquitectònic, aquest pretén ser un model d'habitatge solidari, participatiu i sostenible en el qual l'eix central siguin els seus usuaris. Per a això, l'equip d'arquitectes - format per Ramon Maria Reig, Albert Reig, Àngel Biurrun i F. Xavier Augé - ha ideat una tipologia d'habitatge que consta d'un espai de cuina-menjador, dues o tres habitacions i una zona de banys que es complementa amb quatre bugaderies comuns, una sala polivalent i un parell de despatxos.

A la planta baixa no es preveu actuació perquè està previst que allotgi l'arxiu i la biblioteca de l'Institut Superior de Ciències Religioses, a part de la rehabilitació del nucli d'escales al qual s'incorpora un ascensor adaptat que arriba fins a coberta. A la planta primera s'allotgen quatre habitatges, dos de tres dormitoris i dos de dos dormitoris, a part d'una zona comuna i oficines de gestió de l'edifici. En les tres plantes superiors es distribueixen, per planta, cinc habitatges, tres de tres dormitoris i dos de dos dormitoris. Aquesta nova distribució es realitza de manera que afecti el menys possible l'estructura existent i també els forats de façana. Cada planta compta amb una zona comuna per a rentadores i assecadores al costat de l'escala general. D'aquesta manera s'evita disposar d'aquests equipaments dins dels allotjaments.

La distribució existent de buits en façana és molt ritmada i amb unes dimensions de forat que permet una adaptació als interessos de la nova distribució. En aquest sentit es proposa la divisió de les fusteries per la meitat per poder fer una més acurada distribució dels espais. Pel que respecta a la coberta existent, trobant-se en bon estat de conservació, no s'ha intervingut pel que fa a construcció però sí que s'ha realitzat la impermeabilització per sobre de l'existent, amb protecció per poder ser transitable.

En una diòcesi més aviat petita com és el cas de Lleida, el projecte ha sabut canalitzar i unir les forces eclesials i civils donant resposta integral a l'evangelització, ja que tracta amb encert l'anunci de la fe juntament amb la dimensió social, pastoral i familiar . Són infinitat les mostres de suport que ha rebut la iniciativa així com també han estat múltiples les activitats que s'han desenvolupat en diferents àmbits per buscar el finançament del projecte: des d'obres de teatre escolars a exposicions i venda d'obres cedides per diversos artistes locals, entre els quals cal esmentar especialment a Amadeu Bonet, que exerceix també com a professor a l'Institut Superior de Ciències Religioses-IREL. A resultes de tot això, no és d'estranyar que el mateix Papa Francesc, en conèixer el projecte per mans del bisbe Mons. Joan Piris, l'avalés incondicionalment amb un "Endavant, endavant! Coses com aquesta són les que necessitem avui en dia".

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.