Pestanyes primàries

Tecnocràcia i devastació mediambiental

Dm, 3/11/2015 per Eduard Ibáñez

El Papa Francesc, en la seva recent encíclica Laudato si´, que vaig tenir ocasió de comentar en aquest blog, ha denunciat la “tecnocràcia” dominant, és a dir, el creixent poder de la tècnica i la ideologia materialista que l’acompanya, com una de les grans arrels de la degradació mediambiental i social que patim.

Llegeix +

Religió i presó

Dv, 18/09/2015 per Eduard Ibáñez

La Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat ha publicat recentment una segona edició, revisada i ampliada, de la Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres penitenciaris de Catalunya.

Llegeix +

Laudato si' i les arrels de la devastació de la natura

Dll, 13/07/2015 per Eduard Ibáñez

L’extraordinària encíclica Laudato si’ (Lloat sigueu) que ens ha regalat el Papa Francesc és una impressionant, commovedora i apassionada defensa de la natura, percebuda com a creació amorosa de Déu, amb la qual expressa la seva immensa bondat, bellesa i saviesa, i que ens dóna com a àmbit de la nostra vida.

Llegeix +

La religió en una Catalunya independent: una qüestió de drets humans

Dm, 16/06/2015 per Eduard Ibáñez

En els últims anys tenim obert un gran debat sobre com voldríem configurar el nostre país en cas que es constituís en Estat independent. Aquest debat, encara que sigui sobre una hipòtesi incerta (la independència), és realment interessant, perquè fomenta una discussió sobre qüestions claus del nostre model de societat (economia, govern, defensa, relacions internacionals, cultura, religió....) sobre els quals sempre és bo reflexionar.

Llegeix +

Acció de Justícia i Pau d'Europa contra el nacionalisme excloent i xenòfob

Dv, 13/03/2015 per Eduard Ibáñez

Un any més, les comissions de Justícia i Pau a Europa unim les nostres veus per afrontar un repte comú.

Llegeix +

La discriminatòria jubilació dels sacerdots i religiosos secularitzats abans de 1977

Dc, 4/03/2015 per Eduard Ibáñez

L’any 1977 el Govern espanyol va aprovar (RD 2398/1977) la incorporació del clergat catòlic a la Seguretat Social. L’any 1981 va fer el mateix amb els religiosos (RD 3325/81). Fins aleshores, la protecció social d’aquestes persones havia anat a càrrec de l’Església i congregacions, a més dels mateixos interessats.

Llegeix +

Jornada Mundial de la Pau 2015: un clam contra la esclavitud contemporània

Dc, 31/12/2014 per Eduard Ibáñez

L'1 de gener de 2015 celebrem, un any més, la Jornada Mundial de la Pau.

Enguany la Jornada té com a lema "Mai més esclaus, sinó germans" i vol denunciar les múltiples formes d'esclavitud i opressió contemporània i reclamar una mobilització mundial per fer-hi front.

El Missatge del Papa Francesc per a aquesta Jornada ens recorda les diverses formes d'explotació i domini sobre les persones que es donen al món contemporani,

Llegeix +

Certificat de fallida jurídica constitucional

Dll, 10/11/2014 per Eduard Ibáñez

L’extraordinària i impressionant manifestació de voluntat ciutadana expressada en la consulta d’ahir 9 de novembre, culminació de les enormes mobilitzacions dels darrers anys, permet afirmar que la Constitució espanyola de 1978 i l’ordre jurídicopolític que se’n deriva han deixat de tenir plena vigència jurídica a Catalunya.

Llegeix +

Europa, no maltractis ni oprimeixis els immigrants

Dg, 26/10/2014 per Eduard Ibáñez

En la litúrgia d’aquest diumenge llegim aquesta greu advertència “El Senyor diu: no maltractis ni oprimeixis els immigrants, que també vosaltres vau ser immigrants al país d’Egipte” (Èxode 22, 20). Aquesta frase ens recorda també aquella paràbola de Jesús sobre el judici final: Era foraster i no em vau acollir (Mt, 25,43). Prenem així consciència que l’acolliment i respecte al immigrant és un de llocs claus on es mesura la nostra estima del proïsme.

Llegeix +

Diada Nacional de Catalunya. Alguns textos eclesials per a la reflexió.

Dc, 10/09/2014 per Eduard Ibáñez

Davant d’una nova i particularment intensa Diada Nacional, he volgut rellegir alguns textos de la doctrina social de l’Església sobre el fet nacional, que ens poden il·luminar. Com és sabut, es tracta d’una doctrina extraordinàriament abundant i rica, que he tingut ocasió de comentar en aquest blog.

Llegeix +

Pàgines

Subscriure a