Pestanyes primàries

Deu anys de la Plataforma d'Entitats Cristianes amb els Immigrants

Dm, 12/04/2016 per Eduard Ibáñez

S'han complert deu anys des que un grup d'organitzacions i moviments cristians de l'arxidiòcesi de Barcelona vam decidim crear un espai permanent de coordinació i reflexió entorn del fet migratori: la Plataforma d’Entitats Cristianes amb els Immigrants.

Llegeix +

Venceu la indiferència, conqueriu la pau

Dm, 29/12/2015 per Eduard Ibáñez

Aquest proper dia 1 de gener, l’Església ens convida, un any més, a celebrar la Jornada Mundial de la Pau.  Aquesta iniciativa, instituïda per Pau VI l’any 1967, és una bona ocasió per pregar i reflexionar sobre quins són els reptes que planteja la construcció de la pau en un món encara ferit per múltiples situacions de guerra, violència, abús i explotació de les persones, injustícia i desigualtat.

Llegeix +

Catalans de fe musulmana, una gran realitat en ascens

Dll, 21/12/2015 per Eduard Ibáñez

En l’imaginari col·lectiu no es té avui suficient consciència que a Catalunya existeix un important i creixent nombre de catalans de religió musulmana. Un col·lectiu que es va integrant progressivament al nostre país i que, alhora, genera una realitat nova a la qual Catalunya s'hi ha d'adaptar. Parlem d’un col·lectiu que pot arribar a unes quatre-centes mil persones, que es troba àmpliament dispers per tot el territori català, i amb un grau notable d’arrelament social. 

Llegeix +

Conviure amb els nostres germans i veïns musulmans

Ds, 12/12/2015 per Eduard Ibáñez

Fa uns mesos, des de Justícia i Pau hem començat a visitar diferents comunitats i entitats musulmanes catalanes. L’objectiu és conèixer la seva realitat, activitats i projectes, les seves percepcions, punts de vista i necessitats, així com explorar possibilitats de col·laboració. És tracta d’una experiència que ens ha sorprès molt gratament i que estem descobrint com altament interessant i fructífera.

Llegeix +

Tecnocràcia i devastació mediambiental

Dm, 3/11/2015 per Eduard Ibáñez

El Papa Francesc, en la seva recent encíclica Laudato si´, que vaig tenir ocasió de comentar en aquest blog, ha denunciat la “tecnocràcia” dominant, és a dir, el creixent poder de la tècnica i la ideologia materialista que l’acompanya, com una de les grans arrels de la degradació mediambiental i social que patim.

Llegeix +

Religió i presó

Dv, 18/09/2015 per Eduard Ibáñez

La Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat ha publicat recentment una segona edició, revisada i ampliada, de la Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres penitenciaris de Catalunya.

Llegeix +

Laudato si' i les arrels de la devastació de la natura

Dll, 13/07/2015 per Eduard Ibáñez

L’extraordinària encíclica Laudato si’ (Lloat sigueu) que ens ha regalat el Papa Francesc és una impressionant, commovedora i apassionada defensa de la natura, percebuda com a creació amorosa de Déu, amb la qual expressa la seva immensa bondat, bellesa i saviesa, i que ens dóna com a àmbit de la nostra vida.

Llegeix +

La religió en una Catalunya independent: una qüestió de drets humans

Dm, 16/06/2015 per Eduard Ibáñez

En els últims anys tenim obert un gran debat sobre com voldríem configurar el nostre país en cas que es constituís en Estat independent. Aquest debat, encara que sigui sobre una hipòtesi incerta (la independència), és realment interessant, perquè fomenta una discussió sobre qüestions claus del nostre model de societat (economia, govern, defensa, relacions internacionals, cultura, religió....) sobre els quals sempre és bo reflexionar.

Llegeix +

Acció de Justícia i Pau d'Europa contra el nacionalisme excloent i xenòfob

Dv, 13/03/2015 per Eduard Ibáñez

Un any més, les comissions de Justícia i Pau a Europa unim les nostres veus per afrontar un repte comú.

Llegeix +

La discriminatòria jubilació dels sacerdots i religiosos secularitzats abans de 1977

Dc, 4/03/2015 per Eduard Ibáñez

L’any 1977 el Govern espanyol va aprovar (RD 2398/1977) la incorporació del clergat catòlic a la Seguretat Social. L’any 1981 va fer el mateix amb els religiosos (RD 3325/81). Fins aleshores, la protecció social d’aquestes persones havia anat a càrrec de l’Església i congregacions, a més dels mateixos interessats.

Llegeix +

Pàgines

Subscriure a