Vés al contingut
Catalunya Religió
cet-montserrat
Fotografia: CET.

CR Els bisbes catalans s'han trobat al Santuari de la Mare de Déu de Loreto en el que ha estat la 255 reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET). Entre altres temes, els bisbes han convocat una trobada de tots els capellans de Catalunya a Montserrat amb motiu de la celebració del mil·lenari de l'abadia. La darrera trobada d'aquesta mena va ser fa 8 anys, l'abril del 2016, per commemorar el centenari de la mort de Josep Torras i Bages. L'any 2000 i el 1996 ja s'havia fet aquesta trobada a Montserrat i habitualment es convocaven cada 3 o 4 anys. 

En el comunicat difós per l'episcopat català, després de la reunió del 6 i 7 de maig, els bisbes anuncien que la trobada del clergat de Catalunya a Montserrat serà el dimecres 30 d'octubre. La trobada, amb motiu del mil·lenari del monestir, ha estat iniciativa de la mateixa comunitat benedictina. 

Durant la trobada, s'ha reflexionat sobre els seminaris a partir de la proposta de treball que ha fet la Conferència Episcopal Espanyola a partir de l’informe de la visita als Seminaris d’Espanya encarregada per la Santa Seu. També s'ha parlat sobre les iniciatives que es poden fer des de les diverses diòcesis i dels organismes interdiocesans en el marc del Jubileu del 2025: 'Pelegrins d’esperança'. A la pàgina web de la CET s’obrirà un apartat especial dedicat a aquest esdeveniment eclesial on es recolliran materials i notícies.

Una trobada amb la vida religiosa, també

Al Santuari de la Mare de Déu de Loreto també hi han estat els membres de la Junta directiva de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC): la seva presidenta, Susana García, carmelita de Sant Josep; el vicepresident, Joan Codina, salesià; i el seu secretari general, Xavier Fortuny, germà de la Salle. Tots tres han compartit amb els bisbes la feina que fa aquest organisme de coordinació dels religiosos en el camp de la formació inicial dels novicis i les novicies i en la formació permanent per a tots els membres de l'URC, així com la seva organització interna.

En la conversa han sortit alguns dels reptes que es viuen actualment, com són: l’envelliment i la disminució del nombre de religiosos i religioses, el que provoca un replantejament de la presència de les comunitats en el territori; la deslocalització de les cases provincials, fruit de la reestructuració del funcionament intern de les diverses congregacions, amb la presència o no d’un representant per a la realitat catalana; i la presència dels diversos carismes religiosos especialment en els camps sanitari i educatiu, i el repte que suposa la no presència efectiva dels religiosos i religioses en aquests camps.

Els bisbes també han acollit la visita de Ramon Tous, vicepresident de la Fundació Centre Català de Solidaritat (CECAS); del seu secretari Jaume Solé; i del seu director general Ferran Solé. Aquesta fundació, creada per les Càritas de Catalunya i impulsada pels bisbes catalans, atén persones amb drogodependència, especialment aquelles que es troben en alt risc d’exclusió social. En la trobada, els bisbes han conegut amb profunditat el treball que desenvolupa la fundació i s’han compartit els reptes i les necessitats que hi ha en el moment present, i com des dels diversos bisbats es podrien aportar vies d’ajuda. 

Mitjans de comunicació, ensenyament i secretaries

En els àmbits pastorals, ha parlat Salvador Giménez, bisbe de Lleida i president del Secretariat Interdiocesà de Mitjans de comunicació social (SIMCOS), sobre les possibilitats de col·laboració i de treball complementari d’aquest secretariat amb alguna empresa externa experta en el camp comunicatiu. També Francesc Conesa, bisbe de Solsona i president del Secretariat Interdiocesà d’Ecumenisme i Relacions interreligioses, ha demanat el parer dels bisbes sobre la proposta de constitució de la taula de diàleg interconfessional de Catalunya, així com de la celebració ecumènica del 1.700 aniversari del Concili de Nicea, que s’escau el pròxim any 2025, propostes que s’ha vist pertinent dur endavant.

L'arquebisbe Joan Planellas, president del Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC), ha presentat la proposta de reglament de funcionament d’aquest secretariat. Els bisbes han fet un seguit de suggeriments al text presentat amb vista a la seva millora, de manera que després de parlar-ne amb els membres del SIERC es tornarà a presentar a la pròxima reunió de la CET.

Finalment, Sergi Gordo, bisbe de Tortosa i secretari general de la CET, ha informat de la reunió de secretaris generals i cancellers de les diòcesis amb seu a Catalunya que es va celebrar el passat 17 d’abril de 2024 a la Casa de l’Església del bisbat de Sant Feliu de Llobregat. Els que hi van participar, majoritàriament laics i molts d’ells dones, van compartir coneixements i elements per a millorar el programa de la CEE de Gestió Integral de la Informació Diocesana (ERP GiiD), i sobre el procés d’implantació del Sistema Compliance i el Canal de denúncia a les respectives diòcesis.

Renovació del secretari a la CET

En l'àmbit organitzatiu de la CET, havent acabat el temps en el càrrec del seu secretari general, els bisbes han elegit per a aquest càrrec i per un quinquenni a Sergi Gordo, bisbe de Tortosa. A continuació, a proposta del secretari general, els bisbes han donat el seu vistiplau perquè Enric Termes, capellà de l’arquebisbat de Barcelona, realitzi les funcions de vicesecretari de la CET pel mateix període de temps.

La reunió d'aquest maig ha estat la primera en la qual ha participat Octavi Vilà com a nou bisbe de Girona. La resta de bisbes l'han felicitat per la nova responsabilitat i han manifestat l'agraïment a Lluís Suñer pel seu treball com a administrador diocesà de Girona mentre la seu episcopal ha estat vacant. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.