Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
(Abadia de Monsterrat) Aquest dissabte, 26 de gener, es compleixen 100 anys de la benedicció abacial del pare Antoni M. Marcet (Terrassa, 1878 – Montserrat, 1946). Per celebrar aquesta efemèride, el pare Abat Josep M. Soler presidirà la missa conventual del monestir, a les 11h, que es podrà seguir en directe per Montserrat Ràdio (100,6FM) i per Montserrat TV.
El pare Abat Antoni M. Marcet i Poal va ser elegit abat el 7 de desembre de 1912, mentre es trobava a Subiaco (Itàlia), com a consultor de la Cúria General de la Congregació Sublacense, i va rebre la benedicció abacial el 26 de gener de 1913. El seu llarg abadiat es va caracteritzar per haver d’afrontar situacions complexes, tant des del punt de vista social i polític com cultural; la més greu va ser l’ensulsiada de la Guerra Civil, que va obligar a la comunitat a abandonar el monestir, i en la qual van morir 23 monjos -20 dels quals seran beatificats el proper 27 d’octubre a Tarragona-.
A grans trets, l’acció del pare Abat Marcet es pot resumir en la renovació de la vida monàstica, la catalanització de Montserrat, la tasca de renovació arquitectònica de Montserrat -amb la col·laboració de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch-, el foment de l’art, l’estudi i la investigació per part dels monjos, l’ampliació de la biblioteca i de l’arxiu, el recolzament de tota l’obra del pare Bonaventura Ubach –amb la creació del Museu Bíblic - o la instal·lació d’una impremta nova al monestir –tot coincidint amb la celebració del quart centenari de la impremta antiga de Montserrat-. El llibre Els creadors del Montserrat Modern, del pare Josep Massot i Muntaner (Publicacions de l’Abadia de Montserrat), inclou dos capítols dedicats a la figura del pare Abat Antoni M. Marcet.
Dijous 7 de febrer, homenatge al Abat Marcet a l’Ateneu Barcelonès
Paral·lelament, el proper dijous 7 de febrer, a les 19.30h, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, juntament amb els Oblats Benedictins de Montserrat, els Antics Escolans de Montserrat, els Antics Escoltes i Guies dels Agrupaments Santa Maria de Cervelló, Mare de Déu de Montserrat i Mossèn Antoni Batlle organitzen un acte d’homenatge a l'Abat Marcet a la Sala d’Actes de l'Ateneu Barcelonès (carrer de la Canuda, núm. 6. Barcelona). Aquest acte serà presidit pel pare Abat Josep M. Soler, i hi intervindran Josep Massot i Muntaner, monjo de Montserrat i director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat; Francesc Fontbona de Vallescar, historiador de l’art; i la coral d’Antics Escolans de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.