Vés al contingut
Catalunya Religió
Llibre Salomó
Galeria d'imatges

CRA l’espera que les representacions del Ball del Sant Crist de Salomó comencin el diumenge 5 de maig, aquest dissabte al vespre s’ha presentat a la parròquia de Santa Maria de Salomó el llibre El Ball del Sant Crist de Salomó. Història, tradició, mite i identitat (1843-2022). La publicació, editada per La Banya edicions, és obra del doctor en Història Medieval per la Universitat Autònoma Antoni Virgili, que també és president de l’Associació Ball del Sant Crist de Salomó. 

El poble de Salomó ha rebut aquest nou llibre amb una gran satisfacció, ja que és la primera vegada que s’elabora una crònica tan completa i detallada de l’evolució d’aquesta tradició centenària. No obstant això, a més del seu vessant històric, un dels principals objectius de la seva publicació no és altre que el d’homenatjar les persones que han mantingut viva la tradició tots aquests anys, com explica el mateix Virgili: “Volíem que fos un homenatge a la gent del poble, a totes les generacions que han mantingut aquesta tradició al voltant de la imatge del Sant Crist”. 

La devoció del Sant Crist de Salomó, entre la història i la llegenda

El llibre, que estava previst que sortís a la llum l’any 2022 coincidint amb el 50è aniversari de les representacions del Ball del Sant Crist dins de la parròquia de Santa Maria, ofereix una visió de conjunt de tots els components i elements que l’envolten, però també ha obert noves incògnites sobre la llegenda del miracle del Sant Crist de Salomó: “Hi ha un capítol on parlem dels Crucifixos trobats i miraclers, i hem vist que hi ha com a mínim tres casos on la llegenda es repeteix de manera mimètica. Els elements principals de la llegenda, com el fet de trobar la imatge del Sant Crist en zones remotes, el fet que el volien destruir, que pesava 30 monedes de plata, que es va mutilar una part de la imatge… tot això es repeteix en diverses zones, com a València o a Bellpuig d'Urgell”, diu Virgili.

Aquesta és precisament una de les conclusions del llibre, que deixa entreveure que “hi havia una llegenda comuna que l’anaven adaptant diverses poblacions”. És per aquest motiu que el mateix autor, durant la presentació del llibre, ha manifestat la necessitat de continuar amb les investigacions, tant des del punt de vista històric com antropològic, per intentar entendre millor la devoció del Sant Crist, que “navega entre la història i la llegenda”.

A l'historiador li han sorgit moltes qüestions durant l’elaboració del llibre, i tot i que reconeix que alguns aspectes històricament són incontestables, és conscient que hi ha alguns fets que no es poden demostrar. “A les conclusions explico que hi ha moltes preguntes que no he pogut resoldre, com per exemple el motiu pel qual es va anar a l’Alger a buscar blat en un moment en el qual el mar estava ple de pirates i corsaris, com en Barba-roja; no entenc com en aquella època se’ls hi podia acudir embarcar-se i anar cap a l’Àfrica”, diu Virgili. 

L’estudi dels manuscrits

Una altra de les aportacions d’aquest llibre és l’estudi dels diversos manuscrits que es conserven del Ball del Sant Crist de Salomó, una obra escrita per l’autor vallenc Marc Fuster. Com diu Virgili, s’han trobat més de 12 manuscrits que daten a partir del 1843, en català i castellà, i que la gent del poble tenia guardats a casa. Ara s’han estudiat les variants en la representació que presenten cadascun d’ells. A partir de 1901 ja es conserva una primera versió impresa, en un any en el qual gràcies a la premsa d’aquell moment s’ha pogut saber que es va fer la representació del Ball del Sant Crist a Salomó.

El manuscrit més antic que es conserva, que data del 1843, ja es va publicar el 1991, en el que va ser l’últim llibre més rellevant que s’havia fet al voltant d’aquesta tradició centenària. El primer volum sobre el Ball del Sant Crist de Salomó però, data del 1980, i contenia un estudi molt complet de la capella del Sant Crist, a més d’una introducció històrica del poble. Posteriorment, s’han anat publicant diversos treballs derivats dels congressos sobre cultura popular, però cap de tan complet i detallat com el de Virgili, com s’ha pogut veure durant la presentació d’aquest dissabte. 

A més de l’autor, a l’acte hi han participat l’historiador de cultura popular i tècnic de l’Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona, Nil Rider, i l’editor de La Banya, Òscar Ramírez. Com han explicat, el llibre s’ha fet pensant principalment amb la gent del poble, que ben segur s’hi podrà trobar dins la gran quantitat de fotos que il·lustren la història del Ball del Sant Crist de Salomó. Com ha reconegut Virgili, es tracta d’un homenatge a tots ells més que merescut, ja que pràcticament “no hi ha cap família que no estigui vinculada amb el Ball del Sant Crist, una tradició identitària que continua més viva que mai”. 

La publicació ha estat possible gràcies a la col·laboració econòmica de l’Ajuntament de Salomó, la Diputació de Tarragona, i de l’Antic Gremi de Revenedors de Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.