Vés al contingut
Catalunya Religió
(Formació i Treball) Barcelona ha estrenat aquesta setmana un servei gratuït de recollida de roba utilitzada a domicili, una iniciativa impulsada per l'Ajuntament i la Fundació Formació i Treball per facilitar i incrementar la recol·lecta d'aquest residu i afavorir la inclusió social.
La roba i complements tèxtils que es recullin amb aquest servei es duran a la planta de reciclatge de Roba Amiga, (a Sant Esteve de Sesrovires), on se’n farà la seva tria segons estat, material i tipologia i es classificarà segons el seu destí: reciclatge per a la producció d’altres materials o reutilització per a la venda i entrega social.
El servei de recollida de roba usada a domicili se suma als punts de recollida actuals: els contenidors de Roba Amiga, que són els contenidors taronja que ja existeixen a diferents equipaments i també a la xarxa dels 39 Punts Verds de la ciutat, on també es podrà portar la roba usada, com fins ara.
Una forma de generar ocupació entre la població en risc d’exclusió social
Amb el conveni signat amb l’Ajuntament de Barcelona per a la prestació d’aquest nou servei de recollida de roba usada porta a porta a Barcelona, es generaran de 15 nous llocs de treballs, que es crearan per a aquest servei, i que se sumaran als 20 treballadors que ja té en plantilla la fundació per a la recollida de roba usada des dels contenidors de Roba Amiga.
1.704 tones de residus tèxtils recollits a l’any
A Barcelona, l’any 2011 es van recollir 1.704 tones de roba a través dels contenidors de Roba Amiga situats en els equipaments i en els punts verds de la ciutat. Amb aquest nou servei de recollida porta a porta, l’Ajuntament, a més de facilitar als ciutadans la recollida, pretén incrementar la quantitat recollida selectivament d’aquest residu i per tant assolir també un descens de la fracció de rebuig.

En total, s’estima que a Catalunya un 5 per cent del volum de residus són residus tèxtils, percentatge que a ciutats com Barcelona pot arribar fins al 7 per cent. Per això, des de l’Ajuntament i l’àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans d’Hàbitat Urbà, es vol aconseguir que aquest residu pugui tenir altres usos i no acabi en la fracció de rebuig, ja què el tèxtil, correctament triat i manipulat, pot ser reutilizat. De fet, es calcula que la recollida de la roba usada dels contenidors disposats a la ciutat no arriba al 30 per cent del total que la ciutadania rebutja cada any. El nou servei de recollida a domicili preveu fer augmentar aquest percentatge significativament en el termini de dos anys, amb l’objectiu d’augmentar la xifra de roba recuperada en més de 500 tones anuals.
Increment del triatge de roba a partir de 2013
Aquest nou servei s’emmarca dins d’un projecte de construcció d’una planta de triatge, amb més capacitat que l’actual, en previsió d’augmentar el volum de tones recollides de roba usada. Aquesta nova planta de triatge de roba amb més capacitat permetrà també millorar l’eficàcia de la separació, amb l’objectiu de seleccionar el 100 % del que es reculli de manera que es pugui destriar perfectament entre la roba que pot ser reutilitzada i la roba que ha de tenir el reciclatge com a destí.
Actualment, el 17 per cent de la roba recollida va al rebuig i no té cap altre destí, mentre que la resta tenen un segon ús a través d’entregues socials o botigues de la Fundació Formació i Treball on es venen com a roba de segona mà o per a l’exportació.
A partir del 2013, a més, la Fundació Formació i Treball preveu construir una planta de selecció amb més capacitat que la que usa ara, i s'augmenti així el volum de tones recollides de roba utilitzada, a banda de millorar l'eficiència de la separació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.