Vés al contingut
Catalunya Religió
caritas-bn-informe-nadal
Fotografia: Càritas Barcelona.
Galeria d'imatges

Càritas Barcelona En presència del bisbe auxiliar de l’arquebisbat de Barcelona Javier Vilanova, Càritas Diocesana de Barcelona ha presentat l’impacte de la inflació en les persones ateses per l’entitat en la tradicional roda de premsa de Nadal que ha tingut lloc aquest dimecres al matí. L’informe presentat per Càritas Barcelona conclou que 9 de cada 10 famílies ateses han hagut de reduir la despesa en alimentació.

La cap d’anàlisi social i incidència de Càritas Barcelona, Miriam Feu, ha estat l’encarregada de presentar les principals conclusions. Feu ha explicat que prop de 4.000 llars ateses no poden pagar les despeses de l’habitatge o subministraments i 4 de cada 10 han canviat de domicili per qüestions econòmiques. “El 55% no pot mantenir l’habitatge a una temperatura adequada”, ha afegit la cap d’anàlisi social i incidència de Càritas Barcelona.

Càritas Barcelona estima que tancarà l’any havent atès més de 21.400 persones

Segons l’informe, 9 de cada 10 famílies ateses per l’entitat s’han vist obligades a reduir les despeses en alimentació per manca d’ingressos. Una dada que es materialitza en 7.000 de les llars ateses per Càritas Barcelona. “Aquesta situació té un impacte directe en la salut de les famílies, ja que un 65% de les persones han deixat de comprar aliments frescos per la pujada de preus”, ha advertit Feu.

A més, la responsable d’anàlisi social de Càritas Barcelona ha recordat que aquesta situació agreuja la pobresa dels infants i adolescents que més de 5.000 famílies han renunciat a les activitats d’oci i lleure durant els darrers mesos.

En aquest context, Càritas Barcelona s’ha vist obligada a augmentar les ajudes econòmiques directes. “Tancarem l’any 2022 amb 2,5 milions d’euros en ajudes econòmiques a les famílies”. Aquesta xifra és un 13% més que l’any 2021 i es destinarà a cobrir la despesa en aliments i pagar habitacions de relloguer. “Aquest any superarem el milió d’euros en ajudes de relloguer, una xifra rècord només superada en els pitjors moments de la pandèmia”, ha alertat Feu. Així mateix, Càritas també ha estimat que tancarà l’any atenent a més de 21.400 persones, un 2% més que l’any 2021.

Salvador Busquets: “Les polítiques per superar les crisis no s’han fet pensant en els més pobres”

Al seu torn, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha recordat que 1 de cada 3 persones de la diòcesi de Barcelona es troben en situació d’exclusió social. De la mateixa manera, 74.000 llars a Catalunya sobreviuen sense cap ingrés, segons el darrer informe FOESSA.

“Les polítiques per superar les crisis no s’han fet pensant en els més pobres”, ha subratllat Busquets. “Constatem que les desigualtats s’han convertit en un fenomen estructural creixent i que les persones amb menys recursos no s’han recuperat dels estralls de la crisi de 2008, de la Covid-19 i ara de la inflació”, ha advertit.

Promoure polítiques d'ingressos mínims i aprovar la llei del sensellarisme

Busquets ha demanat disposar de 3 instruments bàsics per fer front a les crisis: “Una política d’habitatge, d’ingressos mínims i de suport a les famílies amb infants i adolescents”. El director de Càritas també ha subratllat la necessitat d’un augment del parc d’habitatge social i aprovar durant el 2023 la proposició de llei de mesures urgents per a erradicar el sensellarisme.

Així mateix, ha demanat polítiques d’ingressos mínims que siguin complementàries amb les rendes del treball, i que comptin amb un complement econòmic que pugui destinar-se a les despeses d’habitatge. Com a darrera proposta, ha fet èmfasi en la necessitat de protecció de les famílies amb infants i adolescents, demanant una prestació universal per a la criança i un major accés gratuït a les activitats extraescolars i de lleure.

El director de Càritas no ha volgut finalitzar la seva intervenció sense explicar que la inflació està tenint un impacte en els comptes de l’entitat. El cost dels subministraments de projectes propis han augmentat un 50%, superant els 400.000€. “Sabem que aquesta crisi ens afecta a tots, però ara és més necessari que mai continuar comptant amb el suport econòmic de tothom”, ha conclòs Busquets.

“Que la societat visqui un Nadal diferent”

Per tancar la roda de premsa, el bisbe auxiliar de l’arquebisbat de Barcelona Javier Vilanova ha parlat de les dades: “Durant el 2023, 4 de cada 10 famílies ateses per Càritas tindrà una situació que serà pitjor que l’actual, malgrat això, 6 de cada 10 encara tenen esperança en el futur”. A partir d’aquestes paraules, Vilanova ha demanat a la societat que comparteixi un missatge d’esperança i solidaritat: “Si cadascú de nosaltres fa un gest en favor de les persones més vulnerables, podrem aconseguir una societat més càlida i fraterna”.

En la mateixa línia, ha fet referència a la campanya de Nadal de Càritas, que porta per títol ‘Només l'amor ho il·lumina tot’. Vilanova ha fet una última petició: “que la societat visqui un Nadal diferent”. Un Nadal, ha dit, on no només s’omplin les cases de llums, rialles i trobades de familiars o amics, sinó també d’humanitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.