Vés al contingut
Per Oriol Domingo .
A

1. Els drets dels pobles és una de les qüestions tractades en l'Evangelii gaudium (La joia de l’Evangeli). El papa Francesc va lliurar aquesta exhortació apostòlica al rei Joan Carles en la seva trobada del passat 26 d’abril.

2. La reunió va tenir l’estructura clàssica de qualsevol audiència papal. Clima de cordialitat en el marc de les bones relacions bilaterals amb la Santa Seu. Temàtiques tractades: dret internacional, entesa entre els pobles, paper específic de les Esglésies i les organitzacions religioses a cada país.Obsequis entre ambdues parts. Trobada de la delegació estatal amb el secretari d’Estat, cardenal Pietro Parolin. Així ho mostren les notes facilitades pel Vaticà sobre les audiències del Papa tant amb el primer ministre d’Ucraïna, Arseniy Yatsenyuk, com amb el rei d’Espanya, Joan Carles.

3. En l’intercanvi d’obsequis, Francesc va lliurar a Joan Carles la seva exhortació apostòlica Evangelii gaudium. Aquest document tracta sobre l’anunci de l’Evangeli en el món actual i és considerat el programa de Francesc en el seu pontificat. Tres dels seus 288 apartats utilitzen conceptes que formen part del procés que actualment viu Catalunya. Poble, cultura, autonomia, subjecte col·lectiu, drets dels pobles, independència, nació, humanitat, solidaritat. La postura de Francesc es basa en el millor bagatge doctrinal contemporani de l’Església catòlica. Gaudium et Spes del concili Vatica II. Populorum Progressio, encíclica de Pau VI. Document de Puebla de la Conferencia General de l’Episcopat Llatinoamericà i del Carib. Fides et Ratio, encíclica de Joan Pau II. Compendi de la doctrina Social de l’Esglesia.

4. Els punt 115, 122 i 190 són significatius. “Aquest poble de Déu s’encarna en els pobles de la terra, cada un dels quals té la seva cultura pròpia (...) Cada poble, en el seu esdevenir històric, desenvolupa la seva pròpia cultura amb legítima autonomia (...) Els distints pobles en què ha estat inculturat l’Evangeli són subjectes col·lectius actius, agents de l’evangelització (...) Cada poble és el creador de la seva cultura i el protagonista de la seva història (...) L’ésser humà és al mateix temps fill i pare de la cultura a la qual pertany (...) La pau es funda no sols en el respecte dels drets de l’home, sinó també en el dels drets dels pobles (...) Respectant la independència i la cultura de cada nació, cal recordar sempre que el planeta és de tota la humanitat (...) Necessitem créixer en una solidaritat que ha de permetre a tots els pobles arribar a ser per ells mateixos artífexs del seu destí”.

5. Francesc és un Papa practicant de la misericòrdia. Directe en la comunicació humana i cristiana. Pastoral i pragmàtic. Per això és coherent pensar que desitja que el Rei llegeixi, mediti, pregui i sigui conseqüent amb l’Evangelii gaudium. És legítim pensar que no vol que aquest petit volum quedi enterrat en els prestatges de la biblioteca del rei Joan Carles.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.