Vés al contingut

(Josep Oriol Pujol) La difícil situació que viu el nostre país ha portat a pronunciar-se, amb la sensatesa que els caracteritza, als abats de Montserrat i de Poblet. Amb posterioritat, ho han fet les abadesses i priores de monestirs catalans. 400 preveres catalans han signat una declaració sobre el referèndum d’autodeterminació. Són persones que “empesos per l’amor sincer al poble que volen servir”, fan la seva aportació en un moment d’incertesa i preocupació nacionals. Aquestes aportacions, com la dels bisbes catalans, són positives i convenients en una església inquieta per la realitat que viu la societat.

Malauradament, és possible que en un futur proper convingui altres posicionaments per la mateixa o altres qüestions, i és per això que goso fer un suggeriment. Podria fer-se obrint-lo a les religioses? Podria ser conjunt dels d’abats i les abadesses? És obvi que redactar i signar aquest tipus de declaracions demana un acord amb el text així com rapidesa. Fer-ho, avui, ho facilita l’agilitat de les xarxes socials, que no estan tant esteses entre les religioses. Hi ajuda també el costum o no de comunicar-se a través de correu electrònic. Malgrat les dificultats, signar-ho junts seria un testimoni d’afavorir el paper que la dona té en l’Església de Jesucrist. Si es pensa amb temps que pot ser necessari un posicionament futur, els promotors de la iniciativa poden activar ja els mecanismes. Probablement, per costums en les comunitats, per menor ús dels canals, la propera vegada les religioses seran minoria, però s’haurà encetat un camí de no retorn. I en proposar-ho no pensem només en Victòria Molins, Lucia Caram o Teresa Forcades, sinó en centenars de dones que realitzen un treball admirable i tenen les seves conviccions com tothom. Ben segur que la comunitat cristiana del nostre país i la gran majoria de signants, si no tots, s’hi sentirà agraïda i còmode. S’haurà fet un pas simbòlic, però rellevant, en el reconeixement i en algun cas promoció, de la dona en l’Església Catalana.

Josep Oriol Pujol i Humet. Director General de la Fundació Pere Tarrés

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.