Vés al contingut
Per Pastoral Obrera de Catalunya .
Dalí. El Crist de Gala

(Jaume Duch) Cal reconèixer que vivim normalment sotmesos a tensions sovint contradictòries, com per exemple: ens obrim en l'amor i ràpidament ens tanquem en el desamor; fem promeses que no arribem a complir; ens movem entre el voler fer, i el no fer res de profit. Per tot això ens preguntem: qui ens traurà del pou i ens ensenyarà a viure més recomanablement? Qui ens obrirà els ulls a la llum per sortir de la foscor? Els dies de Quaresma ens poden ajudar a trobar la millor manera per poder recolzar-nos en l'amor que Déu ens ha mostrat i abandonar la vella pretensió de salvar-nos refiats tan sols en les nostres capacitats.

A tots ens plau saber que hi ha algú que pensa bé de nosaltres, i això ens fa feliços. Ens costa més, per contra, sentir-nos estimats per Déu, perquè ens sembla que ell sempre està molt lluny i silenciós. Això ens deu passar perquè no acabem de fer-nos càrrec de com Déu ens mira i estima. Acostumem a cercar excuses dient: Déu és tan silenciós... Sant Joan ens recorda avui que Déu és sempre molt a prop nostre, i que la vida veritable ens ha arribat en la persona del Fill: "Déu estima tant el món, que donà el seu Fill únic perquè no es perdi ningú dels qui creuen en ell..." Paraules que resumeixen tota la fe cristiana.

Quan es parla de fe, el primer que ens ve al cap és la llarga llista de veritats i dogmes que volem però que ens costa retenir. Sabem que la fe es fonamenta en el fet de l'amor de Déu manifestat en la donació que ens ha fet del Fill. És, doncs, en la certesa d'ésser estimats on hem de cercar l'origen i fonament de l'espiritualitat cristiana.

Aquests dies de Quaresma és necessari reconèixer com ho fa Pau, en la segona lectura, que la vida ens ha estat donada juntament amb el Crist: "La seva vida i la seva mort són mort i vida nostra en Déu." A nosaltres se'ns demana obrir els ulls, i acollir en el cor aquest fet d'amor.

Per a Joan, el cim més alt des d'on Jesús ho atraurà tot cap a ell és la creu. La creu esdevindra glòria i manifestació plena de la voluntat de Déu de reunir els fills dispersos. L'evangelista insinua la seva tristesa en descobrir que moltes persones es giraran d'esquena a la iniciativa salvadora de Jesús. Quina postura prendrem nosaltres? Tant de bo que ens obrim a l'amor que pot guiar els nostres passos en la vida i obrir els nostres ulls per acceptar els fruits de la creu de Jesús.

No podem oblidar, a més, que l'amor de Déu és per a tothom. Creure que només els justos són estimats seria desfigurar l'amor diví. "Déu no va enviar el seu Fill al món per jutjar-lo, sinó perquè per Ell fos salvat."

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.