Vés al contingut

Regina Coeli del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Diumenge 19 d'abril de 2015

Estimats germans i germanes, bon dia!

En les lectures bíbliques de la litúrgia d'avui ressona dues vegades la paraula "testimonis". La primera vegada és en llavis de Pere: ell, després de la curació del paralític a la porta del temple de Jerusalem, exclama: "vas matar l'autor de la vida, però Déu l'ha ressuscitat d'entre els morts: nosaltres en som testimonis" (Ac 3,15). La segona vegada és en llavis de Jesús ressuscitat: Ell, en el vespre de Pasqua, obre la ment dels deixebles al misteri de la seva mort i resurrecció, i els diu: "D’això vosaltres en sou testimonis" (Lc 24,48). Els Apòstols, que veieren amb els seus propis ulls el Crist ressuscitat, no podien silenciar la seva extraordinària experiència. Ell s’havia mostrat a aquests a fi que la veritat de la seva resurrecció arribés a tothom a través del seu testimoni. I l'Església té el deure de perllongar en el temps aquesta missió; tot batejat està cridat a donar testimoni amb la paraula i amb la vida, que Jesús ha ressuscitat, que Jesús és viu i present enmig nostre. Tots nosaltres estem cridats a donar testimoni que Jesús és viu.

Podem preguntar-nos: qui és el testimoni? El testimoni és un que ho ha vist, que ho recorda i ho explica. Veure, recordar i explicar són els tres verbs que ens descriuen la identitat i la missió. El testimoni és un que ha vist, amb ull objectiu, ha vist una realitat, però no amb ull indiferent; ha vist i s’ha deixat involucrar per l'esdeveniment. Per això recorda, no només perquè sap reconstruir amb precisió els fets succeïts, sinó també perquè aquests fets li han parlat i ell n’ ha captat el significat profund. Llavors el testimoni explica, no d’una manera freda i distant, sinó com algú que es deixa posar a prova, i des de d'aquell dia ha canviat la vida. El testimoni és un que ha canviat la vida.

El contingut de la testimoniança cristiana no és una teoria, no és una ideologia o un complex sistema de preceptes i prohibicions o moralismes, sinó que és un missatge de salvació, un esdeveniment concret, fins i tot una Persona: Crist ressuscitat, vivent i únic Salvador de tots. D’Ell en poden ser testimonis tots els que han fet experiència personal d'Ell, en la pregària i en l'Església, a través d'un camí que té el seu fonament en el baptisme, el seu aliment en l'Eucaristia, el seu segell en la Confirmació, la seva contínua conversió en la Penitència. Gràcies a aquest camí, sempre guiat per la Paraula de Déu, cada cristià pot esdevenir testimoni de Jesús ressuscitat. I la seva testimoniança és tant més creïble com més es converteix a una manera de viure evangèlica, alegre, coratjosa, amable, pacífica, misericordiosa. Si el cristià pel contrari es deixa portar per la comoditat, per la vanitat, per l'egoisme, esdevé sord i cec a la pregunta de "resurrecció" de tants germans, com es podrà comunicar Jesús vivent, com es podrà comunicar el potencial alliberador de Jesús vivent i la seva tendresa infinita?

Maria, Mare nostra ens sostingui amb la seva intercessió, perquè puguem esdevenir, amb les nostres limitacions, però amb la gràcia de la fe, testimonis del Senyor Ressuscitat, portant a les persones que trobem els dons pasquals de l'alegria i de la pau.

Després del Regina Coeli

Estan arribant en aquestes hores notícies en relació amb una nova tragèdia en les aigües de la Mediterrània. Un vaixell ple d'immigrants va naufragar ahir a la nit a unes 60 milles de la costa de Líbia i es tem que hi hagi centenars de víctimes. Expresso el meu profund dolor davant d'aquesta tragèdia i asseguro als desapareguts i les seves famílies el meu record i la meva pregària. Dirigeixo una urgent crida a la comunitat internacional a actuar amb decisió i promptitud, per evitar que aquest tipus de tragèdies tornin a passar. Són homes i dones com nosaltres, germans nostres que busquen una vida millor, famolencs, perseguits, ferits, explotats, víctimes de les guerres; buscant una vida millor. Estaven buscant la felicitat... Us convido a pregar en silenci, primer, i després tots junts per aquests germans i germanes.

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.