Vés al contingut

Amb el número 61 de la revista El Bon Pastor iniciem el sisè any de vida d’aquesta publicació que cada mes rebeu a través del correu electrònic en format de PDF i que també podeu trobar a la pàgina http://www.elbonpastor.cat

El Bon Pastor va sorgir precisament durant l’Any Sacerdotal, promogut pel Sant Pare Benet XVI amb motiu dels cent cinquanta anys de la mort de sant Joan Maria Vianney. Els preveres promotors de la iniciativa, diocesans i religiosos, de diversos bisbats de Catalunya, vam creure que valia la pena tirar endavant una revista que fos «un pont entre nosaltres, preveres, un espai de serenor i profunditat, a l’abric de malentesos i desconfiances, d’atacs i desconsideracions», tal com dèiem en el primer número.

Durant aquests cinc anys el nombre de col·laboradors ha estat de 194, entre bisbes, preveres diocesans dels deu bisbats catalans i també dels bisbats de Mallorca, Menorca i Castelló, religiosos i membres de la Prelatura de l’Opus Dei. La temàtica dels articles ha volgut ser molt lliure, sempre des de la mirada dels preveres i pensant que també som preveres els qui els han de llegir. Així trobem seccions amb comentaris a la Sagrada Escriptura o als grans pares i teòlegs de l'Església; la visió dels esdeveniments del món i de l'Església; les reflexions sobre la pastoral, l’espiritualitat i la litúrgia; comentaris sobre literatura o cinema; i també una reflexió mensual dels nostres bisbes.

En el pòrtic del primer número expressàvem el nostre desig «que aquesta Revista fos un instrument de comunió fraterna, una eina forjada per l’afecte, que promogués entre tots els preveres que hi escriuran i que la llegiran una relació d’amistat, coneguda o desconeguda, incipient o desenvolupada». Ens sembla, especialment pel ressò que ens arriba dels col·laboradors i els lectors, que a poc a poc anem assolint el propòsit que ens movia en iniciar aquest projecte.

Durant aquests cinc anys la vida de l’Església, tant en l'àmbit universal com local, ha experimentat grans canvis i transformacions: la renúncia del papa Benet i l’elecció del nou papa Francesc; les canonitzacions i beatificacions dels grans pontífexs del segle XX Joan XXIII, Joan Pau II i Pau VI; la visita de Benet XVI i la consagració de la Basílica de la Sagrada Família; les trobades mundials de la Joventut a Madrid i a Rio de Janeiro; les beatificacions de preveres catalans Mn. Josep Samsó, el P. Josep Tous, el bisbe Manuel Borràs i els companys màrtirs; la consagració episcopal de Mons. Salvador Cristau i Mons. Xavier Novell; la mort del cardenal Ricard M. Carles, i dels bisbes Ramon Malla i Pere Tena, que fou el primer bisbe que acceptà publicar dos articles en els números 1 i 2 de la revista; la visita ad limina dels bisbes catalans a Roma, han estat alguns dels fets més destacats de la vida de l'Església Catòlica. A casa nostra, la problemàtica derivada de la crisi econòmica i de l’atur que afecta tantes persones i famílies, així com la confrontació política i social pel model d’encaix de Catalunya amb relació a Espanya i Europa han marcat les notícies dels mitjans de comunicació. No volem deixar d’esmentar una molt bona notícia de caràcter mundial i alhora eclesial que acaba de produir-se: l’inici de la fi de la confrontació entre Estats Units d’Amèrica i Cuba, amb una decisiva intervenció mediadora del papa Francesc en favor de la pau, i que tingué el seu pròleg en aquelles extraordinàries paraules de sant Joan Pau II a l’Havana davant de Fidel Castro l’any 1998: «Que Cuba se abra con todas sus magníficas posibilidades al mundo y que el mundo se abra a Cuba».

El nom de la revista no va ser escollit per casualitat. Vam voler homenatjar la històrica publicació dels anys 30 del segle passat impulsada pel canonge Carles Cardó i alhora «unir ministeri i comunicació de l’Evangeli, servei a l’Església i sol·licitud pels homes i dones del nostre temps», tal com el Papa Francesc ens recorda que per entendre la realitat que ens envolta «cal acostar-s’hi amb la mirada del Bon Pastor que no busca jutjar sinó estimar» (Evangelii Gaudium125).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.