Vés al contingut
Catalunya Religió

(Escola Pia) Un grup d’alumnes de Formació Professional de l’Escola Pia han creat un videojoc fent servir unes ulleres de realitat virtual especials que segueixen la retina de l’ull del jugador. Inspirat en Star Wars, està pensat per a persones amb mobilitat reduïda que no poden interactuar amb les seves mans. Pablo Mico, un jove afectat per una malaltia que redueix la seva mobilitat, ha col·laborat amb ells per dissenyar aquesta aplicació. Aquests alumnes formen part de la productora VIOD Games i han desevolupat un projecte de serious game o videojoc de realitat virtual.

Tot va començar quan el pare del Pablo Mico, afectat per una malaltia, va contactar amb la productora per tal que fes una aplicació informàtica que permetés al seu fill viure una experiència immersiva en la qual fos protagonista. El propi Pablo es va incorporar en el disseny del joc, de forma que ha estat un integrant més de l’equip.

Per fer aquesta aplicació s’han fet servir unes ulleres de realitat virtual especials que segueixen la retina de l’ull del jugador mitjançant la tècnica d’eye tracking. Són de fabricació japonesa, concretament de la marca FOVE, que disposen de les càmeres de sèrie i amb les quals la comunitat VR ja hi havia treballat en alguns països europeus. Aquest és un dels primers projectes de l’estat espanyol que treballa amb aquestes ulleres per a persones amb mobilitat reduïda.

Els alumnes i els seus professors van realitzar un procés d’I+D per tal de programar-les de forma eficient. L’aplicació l’han programat en C# I UNITY 3D. Han fet servir tècniques contra el mareig ja que les ulleres VR poden provocar situacions d’aquest estil.

Per als diàlegs dels personatges de la història s’han fet servir dobladors, concretament alumnes de Batxillerat escènic de l’Escola Pia Nostra Senyora. Els programadors, game designers, artistes, etc. són els alumnes dels estudis de programació de videojocs (DAM-ViOD) de l’Escola Pia Granollers i Balmes i dels alumnes d’Animació 2D-3D de l’Escola Pia Nostra Senyora.

Aquest projecte els ha donat l’opció de treballar amb dispositius VR i aprendre tot el que està associat amb aquesta innovadora tecnologia. A més, els ha aportat el concepte de com dissenyar aplicacions accessibles per a persones amb mobilitat reduïda de forma que l’usuari interactuï principalment amb els seus ulls. Els alumnes han dissenyat totes les parts del projecte des dels requeriments d’usuari, el disseny del GDD, la seva implementació i la seva presentació. La tasca d’I+D feta en aquest projecte es pot extrapolar a altres projectes més genèrics perquè es pugui ajudar el col·lectiu d’usuaris amb mobilitat reduïda.

Han participat les escoles Universitàries Gimbernat, on estudia en Pablo i Visyon 360, empresa amb la qual hem resolt certs problemes tècnics amb les ulleres VR Fove, i Torre Barrina, estudi de gravació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.