Vés al contingut
Catalunya Religió

(Catalonia Sacra) La Val d’Aran presenta un abundant llegat monumental i artístic que es concentra, sobretot, en les esglésies de les viles de la Val. Un patrimoni que justifica la ruta pel romànic que proposa Catalonia Sacra. Nombroses esglésies romàniques, moltes d’elles dotades d’un campanar molt singular i característic, configuren una mostra d’arquitectura eclesiàstica construïda amb sobrietat. L’evolució d’aquests edificis al llarg dels segles ha fet que, en alguns casos, s’hi hagin incorporat, amb el temps, notables característiques gòtiques i renaixentistes. Tots aquests elements permeten assenyalar que el romànic aranès i l’evolució posterior d’aquestes esglésies, es vincula a una tradició constructiva i artística del vessant septentrional del Pirineu. En aquest sentit, és important destacar el fet que fins a l’any 1802, la Val d’Aran estava inclosa en l’extint bisbat de Sant Bertran de Comenges (que avui dia està integrat al de Tolosa de Llenguadoc).

Els elements mobles més destacats del període romànic se centren en el Crist de Salardú. La talla és una obra mestra del taller d’Erill la Vall, datada del segle XII. La talla mostra la imatge d’un Crist sofrent, amb la secció triangular de les seves cames i els trets característics de la iconologia religiosa romànica. I també el Crist de Mijaran, procedent del Santuari del mateix nom i que es pot visitar a l’església de Sant Miquel de Vielha.

Testimonis importants d’èpoques posteriors són els retaules gòtics de rellevant factura de la Verge de Santa Maria d’Arties i el de Sant Miquel, de Sant Miquel de Vielha, o una interessantíssima i específica pintura mural renaixentista, present a Sant Andreu de Salardú o a Santa Maria d’Arties. En aquesta darrera, les pintures murals que decoren el presbiteri i primer tram de la nau representen el Judici Final i sorprenen pel seu gran expressionisme, que permet situar-les en el corrent renaixentista.

Conèixer aquests “vestits interiors” - pintures murals, retaules, imatges de sants i de Verges, tresors venerats per generacions i generacions de feligresos- ens permetran sobretot conèixer la fonda vida espiritual que ha bategat i batega en aquesta magnífica vall pirinenca.

En el recorregut també es pot visitar l'Església de Santa Maria de Cap d'Aran de Tredòs, l'única església romànica amb cripta i campanar exempt a la Vall d'Aran, l'església de Santa Eulària d'Unha, i l'església de Sant Fèlix Diaca Màrtir de Vilac.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.