Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor CR) “És important estar atents a les necessitats no cobertes, estar atents als més petits de l'evangeli, com diu el papa Francesc”. Són paraules de la germaneta de l'Assumpció Montserrat Baró, fundadora i presidenta de l'Associació Catalana d'Integració i Desenvolupament Humà (ACIDH). L'entitat celebra aquest dimecres vint anys de treball integral i rigorós per millorar la vida de les persones amb intel·ligència límit. L'acte tindrà lloc dimecres a la sala d'actes de l'Associació, al carrer Milà i Fontanals, a les set de la tarda, i comptarà una actuació de la soprano Begonya Alberdi i la presència d'Asha Miró, entre d'altres.

La religiosa Montserrat Baró, psicòloga i infermera, en la seva activitat professional va detectar reiteradament casos de joves que entre els tretze i els catorze anys –moment en què s'exigeix el raonament abstracte a l'escola– no seguien les classes i acabaven abandonant els estudis. Eren joves amb un coeficient intel·lectual entre 80 i 90, i formaven part d'un col·lectiu ignorat pel fet de no tenir una disminució reconeguda. Quan Baró va apostar per fundar ACIDH volia cobrir un buit social d'atenció a aquests nois i noies, i fer-ho de manera professional i integral, atenent el diagnòstic, l'educació, l'oci, la reinserció laboral i l'habitatge.

"Des d'ACIDH hem intentat atendre els més petits de l'evangeli", diu la seva fundadora. Així va néixer 'Associació l'any 1994. Llavors Baró va ser aconsellada pel cardenal Narcís Jubany i el patronat actual està integrat per l'arquebisbe d'Urgell Joan-Enric Vives, el benedictí Joan Carles Elvira Husé en representació de l'Abadia de Montserrat, el marista i secretari de la Unió de Religiosos de Catalunya, Lluís Serra, entre d'altres. Baró considera que el cristianisme els defineix, però que tant l'associació com la fundació que conformen ACIDH són volgudament aconfessionals.

“Mai m'hauria imaginat la bona resposta que hem rebut al llarg d'aquests anys”, reconeix l'actual presidenta. Aquest projecte l'ha ajudat a madurar la seva fe i diu sense embuts que “aquest projecte no és meu”. Per això, continua dient: “He de donar les gràcies a les persones que han anat pujant al carro”, i en primer lloc hi posa Déu: “Jo hi crec molt en la providència, és el meu pal de paller”.

ACIDH atén avui unes sis-centes persones amb un objectiu molt definit: “Volem que puguin arribar a ser ciutadans normals”, diu Baró. I per a fer-ho compten amb una escola d'Educació Secundària –l'Escola Vida Montserrat–, un centre de Psicologia per al diagnòstic, un centre de reinserció laboral, un esplai, un club social per a adults, una àrea d'esports i residències mixtes i habitatges per a parelles.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.