Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jaume Mayoral/CR) El mes de setembre marca gairebé el final de les festes majors de l’estiu de les parròquies del nostre bisbat. Una de les darreres és la de Ponts que es celebra el 14 de setembre en honor a l’Exaltació de la Sant Creu, que es va elegir coma festa major des del segle XVI, per part de la Vila de Ponts. Un any més, com a molts altres pobles de la nostre bisbat, durant aquests dies, els carrers s’engalanen amb senyeres, els programes anuncien molts actes festius, tradicionals i musicals, i entre ells no hi pot faltar la missa major.

Un estona abans i a la plaça Planell s’han trobat autoritats i poble per pujar cap a l’església tot travessant el carrer major, acompanyats dels gegants i capgrossos, i la música de l’orquestra. A l’arribada al temple i amb el so de repic de les campanes, el rector els ha rebut i ha començat el solemne ofici de festa major. Aquest any a més de l’Alcadessa M. Antònia Pubill i tota la resta de membres del consistori pontsicà, s’ha fet presents el Delegat Territorial del Govern a Lleida, Ramon Farré, President del Consell Comarcal de la Noguera, Pere Prat el diputat Antoni Balasch. Al cor de l’església la Coral Pontsicana han interpretat diferents peces de la missa de Perosi, i al presbiteri un grup de sacerdots de l’arxiprestat han concelebrat l’eucaristia, amb aquest signe de presbiteri diocesà que camina unit.

A l’acabar, tot cantant els goigs a la Santa Creu, els preveres, autoritats i fidels han passat a la capella de l’Exaltació a venerar la creu i tot seguit fora de l’església s’ha fet un acte simbòlic i festiu de recollida dels xumets (en llenguatge de Lleida els “chupetes” o “pipes”) dels infants i no tant infants per donar-los a la gegantona Granota Llobregosa per adornar el seu collaret i portar-los a totes les festes en que es farà present. Una manera de recordar les mancances i dificultats que viuen molts infants arreu del món, tal com s’ha explicat a l’homilia, on ens ha recordat els milers de nens i nenes que moren cada dia de malalties, fam,...

I la festa ha continuat amb la desfilada de tothom fins al passeig de Valldans per fer el tradicional ball de sardanes. També els preveres que han compartit la missa ho han fet compartint la taula de festa major, i comentant i preparant aquest nou curs parroquial que acabem d’encetar. L’Ajuntament ha ofert un refrigeri a les moltes entitats socials del poble que conformen la xarxa social de Ponts, amb les seves activitats culturals, esportives, lúdiques i religioses.

Jaume Mayoral, Rector de Ponts


Mostra Elements festius d'origen religiós en un mapa més gran

Foto: Consell Comarcal de La Noguera

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.