Vés al contingut
Catalunya Religió
lleida-acord-2
Fotografia: Museu de Lleida.

Museu de Lleida Acord per dur a terme conjuntament el projecte musicològic del seu fons. El Museu de Lleida i la Fundació privada Horitzons 2050 han acordat, més concretament, l'estudi de dos còdexs procedents de la Seu Vella i datats al segle XVI, que fins ara no s’han estudiat en profunditat i que pertanyen a compositors reputats de l’època.

El projecte del Museu de Lleida pretén transcriure musicològicament aquests cantorals i fer-ne un estudi sobre la seva qualitat. Per això, s’ha encarregat aquest estudi a diversos especialistes. La fundació esdevindrà mecenes i patrocinadora del projecte.

La reforma de l’àmbit del segle XVI del Museu de Lleida, enllestida a principis d’aquest 2023, responia a la necessitat de reordenar aquest espai i fer una transició lògica des de l’àmbit del gòtic, reformat el 2021. Entre els canvis d’ubicació d’alguns objectes, destaquen els del Llibre de Cor, d’Antoni Crispi, i Misses i Magnificats, de Cristóbal de Morales, que ara s’exposen conjuntament per il·lustrar la importància de la música en aquesta època i, sobretot, de la seva difusió.

El canvi d’actitud de compositors, intèrprets i públic, els avenços tècnics i l’important paper social que va començar a jugar la música van anar configurant el triomf d’una nova sensibilitat. Es va desenvolupar la música instrumental, es va consolidar el repertori profà i la producció sacra va oferir produccions excepcionals, com les de Cristóbal de Morales.

L’acord dona continuïtat a una col·laboració del Museu de Lleida iniciada el passat mes d’abril, amb la convocatòria del Premi Horitzons de Gravat

Precisament el llibre Misses i Magnificats de Morales és un dels objectes d’estudi d’aquest projecte, que es traduirà en l’enregistrament de dues misses a cinc veus, que es troben en el llibre exposat al museu. Es tracta de la Missa ‘Ave Maris Stella’ i de la Missa ‘Quem Dicunt homines’, que no han estat mai enregistrades íntegrament. Per tant, serà un enregistrament inèdit de les dues obres, que ha estat encarregat a Pere Lluís Biosca, un dels directors catalans de música vocal amb més projecció.

Biosca és director titular del Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona i del Cor Madrigal de Barcelona. Està previst que l’enregistrament, sota la direcció de Pere Lluís Biosca, tingui lloc al novembre. El disc podria estar llest al desembre i, posteriorment, se celebrarà un concert de presentació en algun indret que encara s’està estudiant.

Transcripció de llibres i l'avaluació i estudi de l'obra musical

D’altra banda, el projecte musicològic del Museu de Lleida inclou l’estudi del Llibre de Cor de la Seu Vella, d’Antoni Crispi, que anirà a càrrec dels musicòlegs Jordi Cebolla i Josep Maria Salisi. Una primera fase consistiria en la transcripció del llibre, l’avaluació tècnica de l’obra musical i el seu estudi. La segona fase inclouria, també, l’enregistrament d’un disc i un concert de presentació.

L’acord per dur a terme el projecte musicològic del fons del Museu de Lleida dona continuïtat a una col·laboració iniciada el passat mes d’abril, amb la convocatòria del Premi Horitzons de Gravat, que entregarà el guardó de gravat amb més dotació econòmica de l’Estat espanyol, i que compta amb el suport de la Col·lecció Gelonch Viladegut i el Museu de Lleida.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.