Salta al contenuto principale

Find out more

Fitxers adjunts
Documento
PLANTA.pdf
(13.8 KB)
Per la festivitat de Sant Ignasi de Loiola (31 de juliol) tinc per costum, si puc, fer alguna referència a l’arquitectura de la Companyia de Jesús. Altres anys havia parlat de La Saint Ignatius Chapell de Seattle o del llibre “La arquitectura de los jesuitas”. Aquest any presento un projecte no realitzat que hem fet al despatx durant aquest curs per la reforma de la Capella de Sant Ignasi de la ex-Cúria Provincial, al carrer Llúria, núm. 13. Esperem que pel proper curs pugui trobar sortida i viabilitat perquè, com podreu observar, és una plasmació arquitectònica dels mateixos Exercicis Espirituals de Sant Ignasi.
"L’actual Capella de Sant Ignasi de la residència sacerdotal del Sagrat Cor de la Companyia de Jesús, realitzada els anys setanta, es situa en l’antic menjador de la comunitat, a la planta baixa, té una planta marcadament lineal i presenta un cert estat de deixadesa. L’encàrrec cerca un nou disseny de l’espai que estigui sanejat i resulti més atractiu i participatiu.

Com a fil conductor del projecte es pren l’estructura quatripartita de l’obra cabdal del Sant Ignasi, els Exercicis Espirituals, que són el motor i el nucli identitari de la Companyia de Jesús. Les quatre setmanes dels EE.EE. es desenvolupen linealment al llarg de la peça a mode de llengües que corren per una de les parets laterals i pel sostre transformant l’espai neutre en una catequesi mistagògica. D’aquestes quatre parts, la corresponent a la primera setmana, té un sostre més baix que dóna el recolliment corresponent i serveix de trànsit a les altres tres, amb el sostre més alt per tal d’acollir la llum provinent dels finestrals elevats de la paret oposada. Sota aquests finestrals es disposa un plafó horitzontal corregut amb el Via Crucis, que es corba en un extrem per amagar un accés secundari i servir així de sagristia. El nou presbiteri es situa en el plafó de la tercera setmana, coincidint amb la contemplació de la passió de Crist proposada als EE.EE. i donant lloc a una disposició assembleària. En els testers de l’estança es proposa, a una banda, la representació de la “Contemplació del Principi i Fonament” i, a l’altra banda oposada, la “Contemplació per Assolir l’Amor”, que són el marc espiritual de l’obra de Sant Ignasi."

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.