Vés al contingut

Marcial Maciel, fundador del totpoderós nou moviment eclesial Legionaris de Crist, amb gran incidència eclesial i política a Espanya, va cometre tot tipus d’abusos sexuals i es va demostrar que tenia una doble o triple vida. Ara, un altre moviment eclesial de caire ultraconservador, el Sodalicio de Vida Cristiana, ha reconegut que el seu fundador, Luis Figari, és culpable d’abusos sexuals. Declarat personal non grata, Figari ha estat expulsat del moviment, que té una forta presència al Perú. Com en el cas de la Legió de Crist, durant anys s’havien acumulat denúncies sense que s’actués fins que les evidències han estat clamoroses. El cas també podria esquitxar el controvertit cardenal Juan Luis Cipriani, de l’Opus Dei, l’home fort durant molts anys de l’Església peruana.

Segurament per a molts el Sodalicio de Vida Cristiana és una organització catòlica desconeguda a Catalunya. Però no per a tothom. El bisbe català Joan Godayol, salesià que ara viu a Catalunya, i que va ser substituït com a pastor de la prelatura andina d’Ayaviri (Perú) per un dels principals líders d’aquest nou moviment eclesial, Kay Martín Schmalhausen Panizo. Entre d’altres responsabilitats, Kay Martín ha estat director de l’oficina de comunicació, assistent i director d’entitats fundades pel Sodalicio. I no per casualitat va ser precisament el cardenal Cipriani qui va presidir l’ordenació episcopal de Kay Martín. Godayol, proper als corrents de la teologia de l’alliberament, va vertebrar una Església oberta i compromesa, amb un paper molt actiu de laics i laiques i una aposta per la inculturació. El seu successor va desmuntar pedra per pedra el que havia construït pacientment el bisbe català i els seus col·laboradors, tot girant l’esquema als agents pastorals i a la cultura indígena. La seva actuació va generar protestes de religiosos i fidels, que van caure en l’oblit. Fins ara.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.