Vés al contingut

Just abans de Setmana Santa, en la presentació de la campanya de preinscripció escolar del 2016, la consellera d'Ensenyament va donar unes dades que no han tingut gaire ressò. Meritxell Ruiz va explicar que des del 2006 la conselleria ha obert 20 expedients a professors per a casos d'abusos sexuals. És a dir, en deu anys s'haurien detectat vint abusos. Només un cas ja seria una dada greu, però la xifra ajuda a resituar la magnitud real que té actualment l'abús a menors dins dels centres escolars. I a resituar el reconeixement del professorat, tenint en compte que a Catalunya hi ha més de 100.000 professors. Dels vint casos, set estan encara en fase d'instrucció, quatre van ser absolts per la justícia i nou tenen condemna, set de les quals ja són fermes.

Quants d'aquests casos vint s'han detectat en centres escolars religiosos? Doncs segons va comentar la consellera a El Matí de Catalunya Ràdio només dos, que són els casos recents dels maristes i que ara estan en fase d'instrucció. Això ajuda a situar la frontera entre la realitat actual a les escoles religioses i la revisió del passat.

La consellera també va posar en evidència la demagògia sobre els 30 milions d'euros que costen cada anys els concerts de les escoles amb educació diferenciada per sexes. Els diners que no són un premi o un benefici per als propietaris de les escoles: "En aquest país hem establert que tothom té dret a l'accés gratuït al sistema d'educació. Els diners no els reben les escoles. Aquest diners són per la gratuïtat dels alumnes. I quan la gent diu 'aquests diners els traiem de l'escola pública', això no és cert. Si aquestes famílies no opten per aquesta opció i en fan una altra, també tindran la plaça gratuïta. En tot cas, seran diners que es mouran d'una opció a l'altra".

Una dada que es pot afegir és que el cost que té per l'administració pública un alumne a l'escola publica s'estima que és com a mínim d'un 30% més que el que té un alumne a la concertada. És a dir, que si per cada alumne en l'escola pública la Generalitat s'ha de gastar 3 euros, el mateix alumne a l'escola concertada només en costa 2. I això sense comptar els costos de construir i mantenir els edificis, que en el cas de les públiques assumeix l'administració, i en el cas de les concertades l'assumeix el titular de les escoles.

Dues dades que surten poc ara que s'inicia el procés de preinscripció a les escoles.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.