Vés al contingut
Per Jordi Llisterri i Boix .

Quan les monges vestides de negre es van acostar al presbiteri i van començar a netejar l’altar consagrat per Benet XVI envoltades de mil homes vestits de blanc presidint la celebració, en diversos punts de la basílica la gent va començar a remoure’s de les seves cadires. Quan la situació va reclamar que s’ajupissin a netejar el terra, la incomoditat de molts dels assistents encara va ser més visible. Quin immens error la imatge de les dones fregant metre els homes s’ho miraven. Havia de ser així?

Les religioses que mig món va veure per televisió són les Auxiliars Parroquials de Crist Sacerdot. Tenen com a carisma específic col·laborar en la vida parroquial i en singular en l’ajuda a la vida sacerdotal “tant en allò material com en allò moral”. Per aquest carisma, actualment són les encarregades de la sagristia de la Catedral de Barcelona, i per això, se’ls va demanar que tinguessin cura de la tot allò necessari per la sagristia i dels utensilis litúrgics de la celebració a la Sagrada Família.

Per agrair-los aquesta col·laboració, se’ls va proposar que fossin elles les primeres a acostar-se a l’altar després de la consagració del papa i que netegessin l’altar i el paressin –amb les tovalles que havien fet les benetes-. Òbviament, les auxiliars parroquials van estar encantades de fer-ho i encara ara ho estant malgrat tot el que s’ha dit després. La il·lusió de participar en la cerimònia més important que ha viscut l’Església de Barcelona en dècades.

Però el que es va plantejar com un reconeixement, ha acabat sent una imatge polèmica perquè visualitza un paper subordinat de la dona a l’Església i dóna peu a les critiques de les persones més sensibles en aquest tema (i també dels qui no tenen res més a criticar del diumenge).

L’error, doncs, va ser que ningú s’adonés, durant els assajos i durant la preparació, de la lectura que podia tenir aquesta imatge, potser perquè tampoc hi havia cap dona mirant-s’ho. En canvi, en directe, la majoria la vam captar a l’instant. I era un error ben fàcil de corregir, perquè enlloc està escrit en els rituals litúrgics que les dones han de netejar l’altar. Per exemple, no hi hagués hagut cap problema perquè la feina de monges (que algú l’ha de fer i no per això és menys important) podia ser perfectament compartida amb dos seminaristes o dos diaques –servidors-, que òbviament, serien homes.

Aquest és l’immens error, no haver-ho vist abans, que -també s’ha repetir- és l’únic error en una cerimònia de tres hores absolutament impecables. Els cerimoniers vaticans tenen prou mili feta com haver-se’n adonat abans i saber també que aquest és un tema especialment sensible en la societat catalana.

Temàtica
Institucions
Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.