Vés al contingut
Per Pastoral Obrera de Catalunya .
Festa de l'Acció

Doncs sí, dissabte 18 de maig la JOC (Joventut Obrera Cristiana) de Catalunya celebrarà la seva Festa de L’Acció, de les 16 a les 20,30 h. a la Plaça dels Jardins d’Elx, a Barcelona. Una trobada dels militants de la JOC oberta a tothom, molt especialment als veïns i veïnes del barri on se celebrarà, que enguany és la Sagrera.

La JOC, com sabeu, té per finalitat portar l’Evangeli als joves de la classe treballadora. Sempre ha estat “Església en sortida”, perquè sempre ha mantingut la voluntat d’arribar on no sol arribar la institució eclesial.  Fa cent anys es movia en l’ambient laboral i sindical. Era temps d’aprenents i de molt joves treballadors. Avui, sense haver perdut consciència de moviment  obrer, es mou en un entorn molt diferent, en què l’accés al món laboral és difícil i precari, especialment per als joves nouvinguts. La JOC és una eina pedagògica de primera: en la formació cristiana, a través de la revisió de vida i de l’estudi d’evangeli. I també en la formació en l’acció, una acció amb voluntat de transformar les condicions de vida dels nois i noies i d’arrelar-se en la tradició del moviment obrer. En el fons hi ha la intuïció que per transmetre l’Evangeli a la gent que d’alguna manera viu arraconada, cal transmetre també el testimoni de lluita i de transformació social. En un món tan individualista com el nostre, té especial mèrit pel que significa de confiança en la petita o gran comunitat. I en un món tan amenaçat per problemes que ens depassen és sens dubte una font d’esperança.

Aquesta pedagogia de l’acció s’ha arrelat en temps històrics en el compromís sindical o polític, o associatiu. De vegades ha calgut crear noves associacions, com va passar els anys 80, en què es crearen associacions de joves contra l’atur i noves cooperatives. Avui la JOC, sense deixar de banda el món associatiu, munta equips d’acció, que permeten reflexionar, emprendre petites accions o col·laboracions i avaluar-les. Sols o amb altres entitats. És una bona manera d’aprendre a organitzar i organitzar-se, de desenvolupar qualitats i habilitats que no solen tenir cabuda en el currículum acadèmic, i d’inserir-se en la realitat com a joves adults.  

A la Festa de l’Acció de dissabte hi ha una petita mostra d’equips d’acció, una fira d’entitats i un gest reivindicatiu. Des d’un equip de futbol sala amb caràcter assembleari,  al Pessebre Vivent de Torre Baró (que aconsegueix explicar la vida de Jesús a través de les lluites històriques del barri). O a un grup que exerceix l’escolta mútua... fent ganxet. Tot molt senzill, si voleu, però requereix presencialitat, temps, atenció mútua, constància, sentit comunitari.

La Festa de l’Acció s’emmarca dins el que és la campanya de la JOC, enguany amb el lema “Transformem l’educació, posem-hi implicació”. En Jordi Carrasco, l’actual president de la JOC, m’explicava que enguany aquesta millora de l’educació se centra en la necessitat de diversificar les opcions de batxillerat, de reivindicar el paper de l’educació en el lleure i de millorar les condicions laborals de monitors i monitores. I el gest simbòlic s’encaminarà a fer visibles ponts entre l’educació formal i informal a través del coneixement. Una batucada posarà fi a la Festa.

Us animeu a participar-hi?

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.