Vés al contingut
blog-mcastella-dones-tradicions

Totes les grans religions han nascut, majoritàriament, en el si de societats fortament patriarcals. En aquesta mena de context sociocultural, les dones sempre han estat relegades a l’àmbit familiar, assumint papers lligats a la submissió i totalment excloses de qualsevol mena de lideratge, tant polític i cultural com religiós.

En conseqüència, és lògic deduir, i fàcil de constatar, que la interpretació que ens arriba de les religions, així com la major part de la documentació historiogràfica que existeix, és a partir d’una visió androcèntrica. Els textos, escriptures i litúrgies han estat escrits per homes en primera persona; qualsevol referència a les dones apareix com a objecte i no com a subjecte. Per tant, la seva visió i experiència ha estat, des de sempre, exclosa i silenciada.

Aquesta manca de testimoniatge per part de les dones, juntament amb la falta de referents femenins en la majoria de les tradicions espirituals, representa un repte fonamental que tots hem d’assumir.

En termes generals, i per tant també en l’àmbit religiós, les dones sempre han estat marginades a la perifèria del poder. Si bé aquest fet ha estat considerat com un obstacle constitueix alhora una gran oportunitat, perquè com que no hi ha res a perdre, són les dones les capdavanteres en la creació de noves estructures les quals permeten relacionar-nos i organitzar-nos a partir d’un pla horitzontal que fomenta la igualtat i la cooperació, desafiant les antigues estructures jeràrquiques de les institucions de poder. Així doncs, la discriminació a què s’han vist sotmeses les dones ha cedit pas a una capacitat d’actuació transversal sense precedents.

En aquest sentit, és important establir vincles de caràcter interreligiós que permetin compartir, crear i fomentar l’acció conjunta de les dones en l’àmbit religiós. En benefici de la mateixa tradició religiosa, és rellevant que les dones generin i apliquin una visió d’autocrítica. Només així es pot detectar i fer front, de manera creativa i oberta, als diferents aspectes que requereixen una reconstrucció, per tal que les tradicions religioses siguin camins espirituals íntegrament vàlids per a tothom i en qualsevol època.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.