Vés al contingut
Catalunya Religió
Garcia Magan

JORDI LLISTERRI - CR | El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Francisco César García Magán, s’ha pronunciat aquest dijous contra la possibilitat que el Congrés de Diputats aprovi una amnistia sobre els fets de l’1 d’octubre de 2017. Segons el portaveu i bisbe auxiliar de Toledo "sobre la possibilitat d'aquesta amnistia jo crec que evidentment hi ha eines excepcionals en l'àmbit del dret per a situacions històriques molt excepcionals” però que en aquest cas “jo crec que no estem davant d’una situació excepcional que faci imprescindibles eines extraordinàries, estem en una situació ordinària”. Com a prova d’aquesta situació "ordinària" ha recordat que la sessió d’investidura d’aquesta setmana “s’ha produït amb una normalitat democràtica".

García Magán ha fet aquestes declaracions a la sala de premsa de la Conferència Epìscopal Espanyola en la roda de premsa per explicar els treballs de la reunió de la comissió permanent d’aquesta setmana. Ha comentat el tema responent la demanada d’un periodista, però no ha concretat si aquest tema s’havia tractat durant la reunió dels bisbes.

La comissió permanent està formada per 27 bisbes, un de cada província eclesiàstica i els presidents de les comissions episcopals. Entre ells hi ha el cardenal Joan Josep Omella com a president i els arquebisbes Joan Planellas i Joan-Enric Vives. En teoria, el paper de portaveu del secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola es limita a “informar l’opinió pública de les activitats i resolucions de l'Assemblea Plenària i de la Comissió Permanent, així com de qualsevol altre assumpte relatiu a la Conferència Episcopal, d’acord amb el president”. Garcia Magan va ser escollit en l’assemblea plenària del passat novembre.

El portaveu ha afegit que no li constava que el president en funcions, Pedro Sánchez, hagi anunciat que s’aplicarà una amnistia i que són els tècnics constitucionals els qui s’han de pronunciar sobre el tema. Però ha afegit que “és bo per a una societat que es respecti sempre el principi de separació de poders perquè és garantia de democràcia i legalitat”, donant a entendre que una amnistia no ho seria.

El missatge de Garcia Magán contra un possible acord entre una majoria política que inclogui una amnistia, aparentement es contradiu amb la prudència amb la que sempre s'ha pronunciat la Santa Seu sobre la situació de Catalunya i el mateix cardenal Omella apel·lant sempre al diàleg, a l'entesa i a tot allò que sigui a favor del bé comú.

El director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Carles Armengol, ja ha expressat a les xarxes socials el seu malestar per aquestes declaracions.

Armengol

Els mosaics de Rupnik

En les preguntes també se li ha demanat al portaveu si la Conferència Episcopal havia emès alguna directiva sobre les obres de l’exjesuïta Marko Rupnik, com el mosaic que hi ha la capella de la seu de la Conferència Episcopal Espanyola. Garcia Magan ha explicat que no hi ha cap directiva de la Santa Seu sobre aquest cas després que es descobrissin i jutgessin els abusos que havia comès.

Ha explicat que la tradició de l’Església és “separar l’obra de l’autor” perquè “l’obra d’art religiosa no té una finalitat en si mateixa, és un mitjà que ens ajuda a posar-nos en comunicació amb Déu” i que cal valorar si l’obra “ajuda i ens serveix per al seu objectiu”. També ha citat com a actitud contrària a aquesta postura “quan en un país d'Orient Mitjà van entraran els talibans i van fer volar pels aires un patrimoni cultural de la humanitat”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.