Vés al contingut

M. CARME MEDINA Els bahá’is de Catalunya, així com tots els bahá'ís del món, el divendres 21 d’abril commemorem el moment més important en la història dels orígens de la fe Bahá'í. Bahá’u’llah, el seu fundador, va declarar a Bagdad el 21 d’abril de 1863, quan era exiliat del govern persa, que ell era portador d’un nou missatge de Déu per la humanitat.

Va fer una crida per aconseguir una completa reestructuració de l'Orde Social, una reestructuració que serà inevitable tal com la humanitat emergeixi cap a una nova etapa de la seva història. La Nova Era, va indicar Bahá'u'llah, estarà marcada per certes característiques, entre d'altres: l'eliminació de tota classe de prejudicis, la completa igualtat entre l'home i la dona, el reconeixement de la unitat essencial de totes les grans religions del món, l'eliminació dels extrems de pobresa i de riquesa, l'educació universal i un idioma auxiliar mundial, l'harmonia entre la ciència i la religió, un equilibri sostenible entre la naturalesa i la tecnologia, l'establiment d'una mancomunitat mundial, en la que les nacions estaran unides, l'autonomia dels seus estats membres, i la llibertat i la iniciativa personal de les persones seran salvaguardades.

Aquest mateix dia 21 d’abril s’elegeixen a tot el món els Consells Locals Bahá’ís, cos de govern comunitari, elegit cada any a tota localitat on resideixen nou o més bahá’ís majors de 18 anys.

Els bahá’ís de la comunitat es reuneixen per a l'elecció. Després d'un període de pregària i meditació, cada creient escriu nou noms corresponents a les persones que al seu entendre estan més ben capacitades per administrar els assumptes de la comunitat. Es voten les persones que “millor combinin les qualitats de lleialtat inqüestionable, de devoció desinteressada, de ment ben formada, d'habilitat reconeguda i experiència madura.”

Tota elecció bahá'í es realitza per votació secreta. No hi ha candidatures, nominacions o campanyes electorals. Els electors tenen l'oportunitat de votar conscientment amb llibertat absoluta d'elecció.

Actualment, els consells locals bahá’ís vetllen per una gran varietat d'assumptes que són l'essència de la vida comunitària. Entre les activitats que gestionen figuren l'educació dels nens i joves, la celebració dels Dies Sagrats, els serveis devocionals, trobades d'estudi, activitats socials, celebració de matrimonis i funerals, etc. Cal destacar la reunió mensual de la comunitat, disposada per a la camaraderia, la consulta i presa de decisions, on totes les persones tenen dret a opinar i votar qualsevol dels assumptes que sorgeixin en la consulta entre les persones presents.

A la Fe bahà’í no hi ha clergat, ni treball pastoral o missioner professional. Bahà'u'llàh va proporcionar una estructura per administrar els assumptes mitjançant un sistema de consells elegits en l'àmbit local, nacional i internacional que denominen Ordre Administratiu. Els òrgans de govern bahá'í arriben a acords mitjançant una forma col·lectiva de prendre decisions anomenades “consultes”, que procura aconseguir el consens comunitari mitjançant l’acostament de posicions i no enfrontant-les unes amb les altres.

Les eleccions anuals bahá’ís a Catalunya es van fent des de 1949, quan es va formar la primera Assemblea Espiritual Local dels bahá’is de Barcelona.

M. Carme Medina Hernández, Comunitat Bahá'í

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.