Vés al contingut
Catalunya Religió
acord-abusos-vatica
Fotografia: Vatican News.

Vatican News Espais d'escolta i acolliment dels supervivents, col·laboració per a la salvaguarda a les Esglésies particulars, formació inicial i permanent dels sacerdots sobre el “ministeri de la salvaguarda”. A més, intercanvi d'informacions per elaborar un informe anual que es lliurarà al Papa. Aquests són els punts clau de l'acord, signat aquest divendres 26 de maig, entre la Pontifícia Comissió per a la Protecció de Menors i el Dicasteri per al Clergat, el segon acord entre la comissió creada pel papa Francesc el 2014 i una institució curial després de la reforma de la Cúria Romana establerta per la Praedicate Evangelium que va incloure l'organisme antiabusos al Dicasteri per a la Doctrina de la Fe.

Tres són les àrees principals d'interès comú de l'acord signat pel prefecte del dicasteri, el cardenal coreà Lazarus You Heung-Sik, i el president de la Comissió, el cardenal Sean O'Malley. Més detalladament, s'estableix, en primer lloc, que "es crearan espais i estructures de competència del Dicasteri per acollir i escoltar els supervivents i els qui intentin denunciar casos d'abusos". En segon lloc, la col·laboració "en els aspectes de protecció continguts a la Ràtio Nationalis", el document elaborat i adoptat per cada Església particular que regula tots els aspectes de la formació sacerdotal, "adaptant-los al context cultural local". En tercer lloc, el document demana "facilitar la promoció d'una formació inicial i permanent del clergat, cada cop més sensible al ministeri de salvaguarda de l'Església".

El rostre més visible de la vida quotidiana de l'Església

La col·laboració entre les entitats de la Cúria Romana proporcionarà informació per a l'Informe anual de la Comissió, tal com va demanar el Papa a la seva audiència privada amb els membres de l'organisme l'abril del 2022. Una invitació reiterada de nou per Francesc a l'audiència privada de maig de 2023, qui va demanar als membres de la Comissió que "millorin les directrius i els estàndards de comportament del clergat i dels religiosos", esperant també rebre un informe anual "sobre el que està funcionant bé i el que no funciona" perquè "es puguin fer els canvis oportuns".

El cardenal O'Malley ha declarat que l'acord amb el Dicasteri per al Clergat permet obrir "importants canals de comunicació amb l'oficina al servei de la formació dels sacerdots a tot el món". "Els sacerdots i diaques són potser el rostre més visible de la vida quotidiana de l'Església, per la qual cosa és essencial garantir que les seves vides i el seu ministeri estiguin subjectes a bones polítiques i procediments relatius a la salvaguarda dels nens i de les persones vulnerables”, ha dit.

Per la seva banda, el prefecte del Dicasteri per al Clergat, el cardenal coreà Lazarus You Heung-Sik, ha acollit amb satisfacció aquesta col·laboració. "El nostre compromís en aquesta difícil àrea del ministeri de l'Església s'expressa ulteriorment per l'acord de col·laboració d'avui", ha explicat. Esperen, ha subratllat, aprofundir en l'impacte dels abusos en les víctimes i els supervivents i treballar en com acompanyar-los millor, així com oferir bones pràctiques de prevenció i assistència als sacerdots.

Acord de col·laboració i d'intercanvi

Es tracta del segon acord, després del primer signat el passat 21 d'abril amb el Dicasteri per a l'Evangelització, representat pel cardenal Luis Antonio Tagle, per reforçar els compromisos de prevenció dels abusos a les Esglésies particulars. L'acord de divendres, definit per la Comissió com un "acord de col·laboració i intercanvi d'informació", també pretén promoure el servei a les Esglésies locals, així com als sacerdots i, sobretot, a les víctimes d'abusos.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.