La Càtedra Josep Pont i Gol prendrà el relleu al Centre d'Estudis Pastorals [1]

(Laura Mor –CR) No hi ha concrecions, sols una decisió: els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya crearan la Càtedra de Teologia Pastoral 'Arquebisbe Josep Pont i Gol' per continuar amb la tasca del Centre d’Estudis Pastorals. La nova Càtedra estarà integrada a la Facultat de Teologia de Catalunya i tindrà cura de l’edició de la revista Quaderns de Pastoral.
Un acord en ferm, pres en la darrera reunió [2] de la Conferència Episcopal Tarraconense, que implicarà tancar definitivament el Centre d'Estudis Pastorals, el CEP, després de 48 anys de trajectòria.
La nova càtedra rep el nom de qui va impulsar [3] la coordinació pastoral de les diòcesis amb seu a Catalunya –vuit en aquell moment–, així com la promoció dels laics. S'entén, per tant, com un homenatge a la figura de l'arquebisbe Josep Pont i Gol, que va promoure la dinàmica interdiocesana, de la mateixa manera que el CEP ha tingut sempre aquest tret diferencial.
Presa la decisió, ara pertoca a l'arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol, en tant que president, reunir el consell de direcció del CEP, tancar l'entitat i fer el pertinent traspàs a la Facultat de Teologia de Catalunya [4]. A continuació, serà Joan Planellas, degà de la facultat, qui haurà de reunir els òrgans de la facultat i posar fil a l'agulla per poder estructurar aquesta nova càtedra.
48 anys d'història
El CEP [5] va néixer a Barcelona el 1968, després de la celebració del Concili Vaticà II i abans del Concili Provincial Tarraconense. Amb un origen marcat per la renovació eclesial, tenia per finalitat promoure la formació i la divulgació de propostes pastorals, sempre amb vocació interdiocesana.
La revista trimestral Quaderns de Pastoral [6] ha estat una de les principals eines per a difondre aquestes propostes, arrelades en les diferents comunitats cristianes. Actualment hi ha almenys dos números en fase d'edició.
Com a centre d'estudis també organitzava diverses activitats, com per exemple el 'Curs Bàsic de Pastoral'. Quan celebrava 40 anys d'història [7], l'entitat va xifrar en cinc mil capellans, religiosos i laics els qui van participar en aquest paraigües formatiu i amb més de 250 professors.
L'entitat va ser dirigida inicialment per mossèn Joan Batlles (1969-1993), fins el moment en què Ricard-Maria Carles el va substituir per qui avui és bisbe de Girona Francesc Pardo (1994-2004). Des de 2005 ha estat mossèn Josep M. Domingo qui se n'ha fet càrrec.