Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) Fa tres-cents anys que sant Joan Baptista de La Salle, fundador dels Germans de les Escoles Cristianes, va morir a Rouen, a França. El papa Francesc ha concedit l'Any Jubilar Lasal·lià, que ha començat el 17 de novembre i finalitzarà el 31 de desembre de 2019. Les escoles de La Salle a Catalunya aquest dimecres han iniciat la celebració, amb accions simbòliques i celebratives com penjar una lona commemorativa a cada façana dels seus centres que quedarà durant tot l'any.

"Per a mi celebrar aquest tricentenari és il·lusió i esperança", reconeix Josep Canal, germà de la Salle i Visitador Auxiliar. "Il·lusió perquè hi ha una feina que fa tres-cents anys que tira endavant, i esperança perquè puguin ser tres-cents més o els que vinguin".

Continuar el relleu de La Salle

La Salle commemora que fa tres-cents anys de la seva mort i pretenen rememorar que encara tenen un llarg camí per recórrer, per continuar el seu relleu: "Quan va deixar de caminar per aquest món va passar el relleu als primers germans i aquest relleu ha anat passant i passant, ens ha arribat avui i encara el podem seguir passant els segles que siguin". Una manera simbòlica de celebrar que La Salle és quelcom consolidat, una cosa fonamentada en uns valors i que pot continuar caminant.

Sant Joan Baptista fa tres segles va configurar una proposta, una proposta educativa pels infants que ho necessitaven. "La Salle va saber aglutinar els nois en grups homogenis", va ser un dels pioners d'aquest sistema, però amb tot, reconeix Canal, "se centrava molt en l'alumne i insistia que l'educador havia de saber com progressava cada alumne, fins on arribava cadascú i quin era el seu ritme".

De fet en un dels seus llibres 'La guia de les escoles' oferia a mode d'exemple un model de fitxes personals perquè l'educador anotés quin era el progrés que feia cada noi. "Ell sabia conjuminar educació global amb educació personalitzada". I tot i que abans l'ensenyament era molt personal, ell va saber asseure'ls tots en un aula, agrupar-los per nivells i anar fent l'explicació per tots sense oblidar el seguiment de cada alumne.

La fe, la fraternitat i el servei

A Catalunya, però també estesos arreu del món, la congregació de La Salle té una gran diversitat de fronts de missió, com escoles, universitats, ONGs, projectes socials o agrupaments de lleure. Tres segles de carisma que els germans avui sintetitzen en tres valors per treballar: la fe, la fraternitat i el servei. "Tota activitat lasal·liana ha de promoure el servei, obrir els ulls per veure les necessitats del teu entorn; la fraternitat, el sentit comunitari de la feina, ja que les escoles no estaven en mans d'una persona sinó d'una comunitat; i el de la fe, saber fer una mirada transcendent en el dia a dia".

La Salle apostava "per mirar el món amb els ulls de la fe", saber fer una lectura més enllà dels fets de cada dia, i "saber descobrir que Déu ens estima, sigui en el projecte que sigui". I tot això sense oblidar la missió compartida, ben present avui a totes les obres lasal·lianes. Canal recorda de La Salle una frase que diu 'Senyor, això és obra teva', referint-se a Déu. Els germans, explica Canal, així com els educadors o professors, "som instruments, mediadors d'aquest treball sense oblidar que al cap i a la fi el que hi ha darrere és el valor de l'Evangeli i la mà de Déu".

L'Any Jubilar Lasal·lià

Els actes del tricentenari a Catalunya s'ha iniciat aquest dimecres 21 de novembre a les escoles. Altres dates importants dins el programa preparat seran el 7 d’abril de 2019, recordant el dia que sant Joan Baptista De La Salle va morir a Rouen; el 30 del mateix mes, dia del naixement del fundador a Reims; i el 15 de maig, data en què sant Joan Baptista De La Salle fou proclamat patró universal dels educadors pel papa Pius XII.

A nivell eclesial quan es parla d'Any Jubilar, afirma Canal, es fa èmfasi en la peregrinació a santuaris o temples on hi hagi una figura del nostre fundador. El Germà Superior de la congregació, Robert Schieller ha anat un pas més enllà i en una seva carta de felicitació als Germans ha convidat tothom a fer un pelegrinatge a un lloc de frontera.

El Germà Josep Canal prefereix aterrar la invitació més en el dia a dia. "Jo sempre dic que potser una manera de viure aquest Any Jubilar Lasal·lià és arribar a la basílica del cor dels infants més vulnerables, aquells a qui els educadors podem trobar a les classes, a les famílies o als nostres projectes". Una manera, diu ell, "de descobrir Jesús al cor d'aquests infants".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.