Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Dissabte vinent, 20 de març, a les 18h, tindrà lloc la benedicció del nou orgue de Montserrat, que presidirà l'abat Josep M. Soler, acte que serà obert a tothom. Durant l’ofici de Vespres, que s’avançarà 45 minuts del seu horari habitual, el nou instrument tocarà per primera vegada per acompanyar la litúrgia montserratina, amb la participació de l’Escolania de Montserrat i la Capella de Música.

La cerimònia de benedicció començarà amb el Cant de les Vespres de la Festa de Sant Benet i, després d’una breu homilia de l'abat Josep M. Soler, es procedirà al ritus de benedicció. Es tracta d’un cerimonial antic que comença amb unes invocacions del celebrant, perquè l’orgue lloï la Santíssima Trinitat, la Mare de Déu i Sant Benet. Per facilitar l’accés a Montserrat, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya realitzarà un viatge especial de baixada del cremallera a les 20.15h, ja que la durada total de l’acte serà de 50 minuts, aproximadament.

 

El concert inaugural, el diumenge 25 d’abril, en directe per TVC

A banda d’aquesta celebració, el proper diumenge 25 d’abril tindrà lloc el concert inaugural del nou orgue de Montserrat, acte que serà retransmès en directe per Televisió de Catalunya, i al qual només s’hi podrà accedir per invitació. A partir del mes de maig, segons un calendari que es farà públic properament, es podrà escoltar el nou orgue determinats diumenges a la tarda, en concerts realitzats per organistes i professors d’orgue de Catalunya, i als quals seran convidats especialment totes les persones que han apadrinat un tub o bé han col·laborat amb la construcció de l’instrument.

 

El nou instrument

El nou orgue de Montserrat ha estat construït a Collbató (Baix Llobregat), a l’empresa Blancafort, Orgueners de Montserrat. Té 4.242 tubs, fa 12,5 metres d’alçada i 5,5 d’amplada, i pesa uns 12.000 quilos. En total, han calgut més de 22.000 hores de treball per fer possible una peça elaborada de manera totalment artesanal, que compta amb quatre teclats manuals i un de pedal –cadascun dels quals fa sonar un cos diferent, com si es tractés d’instruments independents, que s’anomenen: cadireta, orgue major, expressiu, batalla i pedal-.