Salta al contenuto principale

La Delegació de Joves del Bisbat de Barcelona, el SIJ (Secretariat Interdiocesà de Joves) i Justícia i Pau, ofereixen un espai de testimoniatge de sis joves del poble de Taybeh (Cisjordània) i joves catalans, que parlaran de la realitat quotidiana a Palestina a partir de la seva experiència.

Dia: dimarts, 27 de juliol de 2010 Hora: 19 h

Lloc: c/Rivadeneyra 6, 3ª (Barcelona)

Sobre el Projecte Taybeh (Intercanvi amb joves cristians de Palestina)

Taybeh, el nom bíblic és Efraïm (cf. Jo 11,54), és un poble de Palestina situat a uns 30Km. al nord-est de Jerusalem, dins dels territoris ocupats. Hi habiten uns 1.300 habitants aproximadament, tots ells cristians: ortodoxos i la gran majoria són catòlics.

La situació econòmica i política de Taybeh, al formar part dels territoris ocupats per Israel, és molt difícil, ja que depenen de la política que té Israel amb l'Autoritat Nacional de Palestina a Ramallah, i actualment és una relació agreujada pel conflicte entre Israel i el grup de Hamàs que controla el territori de Gaza (conflicte que va esclatar el gener de l'any passat i es va saldar amb uns 1.400 morts, i tanta altra gent que es va quedar sense recursos per sobreviure, en un territori tancat i barrat per Israel). Això fa que la vida econòmica dels àrabs cristians es trobi en greus dificultats pel bloqueig israelià a qualsevol iniciativa de l'ANP. A més, la Comunitat Internacional, manté una actitud passiva davant d'aquesta situació tan injusta, en què pateixen els més pobres i febles. Israel, a més, controla el les entrades i les sortides de les persones palestines fora i dins del territori ocupat, per mitjà dels llocs de control i el mur que separa i aïlla totalment als cristians que es troben a Taybeh, arribant fins i tot a denegar permisos per participar en actes de culte a la ciutat santa de Jerusalem, i ja no diguem per obtenir permís per entrar a l'aeroport de Tel Aviv (per la qual cosa han de sortir per terres jordanes). A tot això cal afegir, que la minoria cristiana a Palestina pateix el bloqueig israelià, i no poques vegades la incomprensió dels seus compatriotes musulmans. Viuen com minoria en un territori habitat per una majoria musulmana, que davant la passivitat internacional i la política israeliana, es vençuda per actituds extremistes d'odi i violència.

El projecte que volem dur a terme els joves del SIJ (Secretariat Interdiocesà de Joventut de Catalunya i Balears), naix de l'experiència d'un grup de joves catòlics que van pelegrinar a Terra Santa, per seguir les petjades de Jesús, i es van trobar amb una realitat viva: cristians que viuen a Terra Santa i que perpetuen la tradició del pas de Jesús per aquelles terres conservant l'Esperit viu.

Fruit d'aquest coneixement els joves del SIJ, juntament amb els seus delegats, vàrem decidir desenvolupar un projecte d'ajuda i servei mutu: compartir experiències i fomentar el diàleg. En definitiva, agermanar-nos amb les comunitats cristianes concretes que viuen a Terra Santa. Així doncs, un aspecte primordial, per ajudar-los, és sensibilitzar a les nostres comunitats cristianes de les penúries i dificultats que viuen els nostres germans a Palestina, per ajudar-los en projectes de desenvolupament econòmic de les famílies, escoles, parròquies, etc. I un altre aspecte, molt interessant, on el nostre projecte vol incidir encara més és el de buscar maneres per compartir i dialogar sobre punts comuns de la nostra fe en Crist.

Concretament, nosaltres iniciarem un espai d'intercanvi amb la comunitat cristiana de Taybeh del 31 de març al 5 d'abril, que coincideix amb la Setmana Santa. Allà serem acollits per famílies que ens donaran a conèixer la seva vida i la seva cultura. Posteriorment un grup de joves de Taybeh compartiran amb nosaltres l'experiència de fer el pelegrinatge a Santiago de Compostel·la en aquest Any Sant, de l'1 al 8 del proper mes d'agost.

Per això demanem la col·laboració de tots, i fem una crida a la solidaritat per ajudar a que una desena de joves de Taybeh puguin gaudir d'aquesta experiència, que ben segur els enriquirà a ells i també a nosaltres. Al no comptar amb mitjans econòmics, hem de fer front a les despeses del viatge. Això vol dir que cada jove que vindrà des de Palestina haurà d'afrontar les despeses següents:

- Tràmits del visat: 55 EUR.

- Assegurança mèdica obligatòria: 60 EUR.

- Trasllat de Taybeh a l'aeroport de Aman (Jordània): 120 EUR.

- Bitllet d'Aman-Barcelona-Aman: 650 EUR.

- Despeses generals del Pelegrinatge de joves a Santiago de Compostel·la (transport, àpats i participació en la PEJ): 300 EUR.

Amb aquesta fi, esperem rebre el suport econòmic de l'Entitat que vostès representen, d'acord amb els fons de què disposen per a projectes de caràcter solidari.

Per més informació podeu contactar amb:

Toni Roman, delegat de Pastoral Juvenil de Barcelona

e-mail: roman(punt)toni(arrova)gmail(punt)com

Atentament,

Equip del Projecte Taybeh

Barcelona, 15 de març de 2010.

Grup del SIJ

- Gabriela Villarreal

- Salvador Grané

- Joan Escolà

- Sílvia Escolà

- Albert Zaragoza

- Toni Roman

Grup de Taybeh

- LELIAN F.Y. MUADDI

- KASSAM W. Y. MUADDI

- THAER Z. A. ZAYED

- JERIES N. J. KORT

- IMAD W. I. MASSIS

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.