Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
acaben-obres-catedral-tortosa
Fotografia: ACN.

ACN Les obres de restauració dels Reials Col·legis de Tortosa ja han acabat. Amb una inversió de 120.000 euros, s'ha arranjat el forjat del sostre de la sala d'actes, s'han netejat i consolidat els paraments del claustre, s'ha intervingut en la façana principal i s'han rehabilitat les cobertes. Les actuacions van començar el passat mes de novembre i les han dirigit l'arquitecte Bernat Humbert Navarro i l'arquitecta tècnica Teresa Arnal.

Aquests treballs formen part del programa Temps de Gòtic, un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb el Bisbat de Tortosa com a titular dels monuments. El programa també preveu ara restaurar i consolidar els elements arquitectònics de l'absis de la Catedral de Tortosa. A més, el novelmbre de l'any passat, van rehabilitar l'accés a la muralla que connecta els barris del Rastre, Santa Clara i la Simpàtica.

L'absis de la catedral

Les obres de la restauració de la Catedral són les que queden presents, i és un projecte redactat pels arquitectes Carlos Brull i Andreu Alonso, amb l'assessorament del restaurador-conservador Manel Iglesias. La inversió serà de 500.000 euros. Els elements constructius de pedra sorrenca de part de l'absis estan molt degradats i es volen recuperar per evitar perdre aquest patrimoni arquitectònic d'estil gòtic. Principalment, es netejarà, consolidarà i tractarà per protegir els elements arquitectònics i escultòrics de pedra de la part de la capçalera. També s'aprofita la intervenció per resoldre alguns problemes relacionats amb la manca d'estanquitat del coronament inacabat de la catedral, relacionat amb els processos de degradació dels elements arquitectònics.

L'espai del primer pis de la coberta de l'absis, que concentra la part més important del seu programa escultòric i decoratiu, es dotarà de les mesures adients perquè pugui incorporar-se al recorregut de visita de la catedral. Es podrà anar de l'actual capella de Santa Anna fins a la coberta a través de l'escala de caragol de l'interior de la torreta de Sant Pere, recuperada amb la seva funció original. La torreta de Santa Caterina, situada en el cantó oposat, servirà per a retornar al nivell del pla de la Catedral.  

Els treballs també clouran els coronaments de pedra de baranes i torretes, la reparació de les lesions de la torreta de Sant Pere o la neteja i restauració dels vitralls emplomats dels finestrals inclosos en l'àmbit.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.