Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
EscapeRoom_Foto_JosepMariaSarrats3 (1)
Fotografia: Jornades Gatzara (Josep Maria Sarrats).

Fundació Bayt al-Thaqafa Sant Vicenç dels Horts i Barcelona acolliran els actes principals de commemoració del 50è aniversari de la Fundació Bayt al-Thaqafa, fundada per la religiosa Teresa Losada i que promou el diàleg interreligiós a Catalunya. Per a la fundació, l'aniversari és una oportunitat per celebrar l'acollida i les respostes comunitàries de l'entitat. 

Les celebracions que preparen la fundació no només recordaran el llegat de Teresa Losada sinó que també reafirmen el compromís continu de Bayt al-Thaqafa amb els valors de comunitat, diversitat i diàleg intercultural. Per aquest motiu, la fundació convida a tota la ciutadania a unir-se a aquestes activitats significatives que "mostren el poder transformador de l'acollida i la resposta comunitària".

A Sant Vicenç dels Horts, l'acte central serà dijous 13 de juny a les 18:00 h en forma d'una xerrada que dinamitzarà Eva García, periodista de Ràdio Sant Vicenç dels Horts. L'acte farà valdre la importància de la comunitat educativa per a la transformació cap a una societat que acull i en el desenvolupament d’una ciutadania amb competències interculturals. Entre els seus participants hi haurà: Soraya Ares, directora de la Fundació Bayt al-Thaqaf; Rosa Maria Pujol, directora de Llengua, Interculturalitat i Cohesió dels Serveis Territorials del Baix Llobregat del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; Yousra El Gdari, tècnica del departament d'Interculturalitat de la Fundació Bayt al-Thaqafa, referent en gestió de la diversitat cultural i religiosa a l'escola; i Marta Jornet, treballadora social de la Fundació Maria Auxiliadora, referent de la intervenció amb famílies i infants.

L'acte també comptarà amb el testimoni de diferents persones que parlaran de la seva experiència en un dels projectes concrets de la fundació. Clourà l'acte l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino.

La Fundació Bayt al-Thaqafa també ha elaborat un relat de la seva història a través d'entrevistes en profunditat que publicaran al seu web

A Barcelona, l'acte serà el dimarts 19 de novembre a la basílica de Santa Maria del Mar. Rafael Crespo Ubero, historiador i antropòleg, especialitzat en el desenvolupament de projectes sobre convivència i cooperació internacional, presentarà l'estudi profund sobre l'acollida des dels drets humans. El marc teòric elaborat per Crespo, qui també és cofundador del Centre d’Estudis Africans i Interculturals i un gran coneixedor de Bayt al-Thaqafa, convidarà a obrir un diàleg sobre les polítiques d'acollida a Catalunya, tot marcant un precedent per a futures iniciatives.

També es podran conèixer experiències d'acollida des d'una perspectiva de drets en contextos no occidentals i es reflexionarà entorn del marc d'acollida que es vol com a societat amb projectes que s'estan desenvolupant a Barcelona per part d'entitats, col·lectius i iniciatives des de la diàspora.

D'altra banda, diverses persones expertes de referència vinculades a la Fundació Bayt al-Thaqafa al llarg de la seva història participen en l'elaboració del relat a través d'entrevistes en profunditat que s'aniran publicant al llarg de l'any a la pàgina web de la Fundació Bayt, amb l’objectiu de compartir les vivències i perspectives que han format part del creixement de l'entitat.

Acollida, espais d'intercanvi i cohesió

Des de 1974, Bayt al-Thaqafa ha estat un pilar en el foment d’espais de trobada entre cultures i la promoció de la interculturalitat i el diàleg interreligiós a Catalunya. Fundada per Teresa Losada, una pionera en el camp de l'acollida i el diàleg, la fundació acull persones migrades  i les acompanya en el procés cap a la plena ciutadania des del respecte a la identitat pròpia. A més de l’acollida, treballa per generar espais d’intercanvi, promou una societat cohesionada i combat els discursos estigmatitzadors i antiimmigració que van a l’alça.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.