Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
esperit-sant-esglesia
Fotografia: Arquebisbat de Barcelona.

CR L'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha decretat la dessacralització de l'església de l'Esperit Sant de Barcelona. Un decret que ha informat l'arquebisbat de Barcelona aquest dijous a través d'un comunicat i que se suma a la decisió d'Omella de suspendre el fins ara rector de la parròquia, Josep M. Llorca Albero. Aquesta decisió s'emmarca dins un context d'oposició d'algunes persones vinculades a la parròquia contràries al nou projecte que ha acollirà un centre universitari. 

Amb relació a la parròquia de l’Esperit Sant de Barcelona i per tal de "proveir a l’execució del pla sobre l’esmentada parròquia", l’arquebisbe Omella, ha signat tres decrets diferents. En el primer, el cardenal comunica que l'església parroquial de l'Esperit Sant, situada a la Travessera de Gràcia, 401, de Barcelona, perd el caràcter de lloc sagrat "en la seva totalitat".

En un altre decret, s'informa que l’església de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, situada al carrer Sant Antoni Maria Claret, 167, de Barcelona, exercirà les funcions d’església de la parròquia de l’Esperit Sant. En aquest sentit, Omella nomena Melcior Trèmols com a "encarregat d’exercir les funcions pastorals de la parròquia de l’Esperit Sant a l’església de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau de Barcelona".

Finalment, Omella suspèn a divinis Josep M. Llorca com a rector de la parròquia de l'Esperit Sant. Una suspensió que engloba també "l'exercici de tot acte de potestat d'orde". La decisió de l'arquebisbe, diu el comunicat, és a conseqüència de "l'actitud mantinguda".

Unes noves instal·lacions compatibles amb l'activitat pastoral

L'arquebisbat de Barcelona va presentar el juny del 2022 el pla de reforma de la parròquia de l’Esperit Sant, a la Travessera de Gràcia de Barcelona, al districte d’Horta-Guinardó, que inclou un nou centre universitari Blanquerna. La fundació diocesana va arribar a un acord amb l’arquebisbat de Barcelona preveient la cessió del dret de superfície per a un període de 99 anys d’una part de la finca situada al número 401 de la Travessera de Gràcia.

El projecte constructiu preveu destinar al temple i a usos parroquials un espai de 713 m2 mentre que el futur centre universitari ocuparia 4.096 m2. Les noves instal·lacions farien compatible l’activitat docent amb la missió pastoral i celebrativa pròpia de la parròquia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.