Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
puiggracios-mig-segle-benedictines-00
Galeria d'imatges

VÍCTOR RODRÍGUEZ –CR Corria l’any 1973 quan un grup de rectors de les parròquies de l’entorn del Santuari de Puiggraciós, situat entre l’Ametlla de Vallès, Figaró i la Garriga, varen creure oportú que una petita comunitat contemplativa es fes càrrec del Santuari. Puiggraciós no podia romandre tancat i calia que algú el fes bategar després de la marxa dels darrers ermitans.

Les benedictines del carrer Anglí de Barcelona, amb l’abadessa Clara Palomares al capdavant, van respondre a la crida dels rectors i un petit grup de sis monges arribava a Puiggraciós un 7 de setembre de 1973, ara fa 50 anys. Des de llavors, un total de dinou monges de Sant Pere de les Puel·les han passat per Puiggraciós, i en ple 2023, aquest monestir mil·lenari manté el compromís de tenir una petita filial en un dels indrets més singulars del Vallès Oriental.

Avui, són dues de les setze monges de Sant Pere de les Puel·les les que conformen aquesta petita comunitat monàstica a Puiggraciós. Les germanes Roser Caminal i Maria Teresa Botey amb l’ajuda de molts laics són les responsables que aquest santuari que damunt del cim uneix gent de tots els pobles segueixi essent una referència espiritual i d’acollida, tal com les seves predecessores han fet, amb la històrica i enyorada Rosa Julibert, que hi va ser durant 46 anys i va morir el mes de juny passat.

La vetlla i l’eucaristia, tret d’inici a un any de celebracions

Dijous 7 de setembre al vespre va tenir lloc la vetlla de Santa Maria de Puiggraciós, una de les celebracions singulars del Santuari que cada any aplega desenes de persones. Enguany va comptar amb la presència de diverses monges que han passat per Puiggraciós juntament amb l’abadessa Esperança Atarés. En acabar, un dels grups de laics del Santuari va oferir un ressopó a la placeta del Santuari i les set monges presents van bufar les espelmes d’un gran pastís d’aniversari per sorpresa d’elles.

L’endemà divendres, dia de les marededeus trobades, com la de Puiggraciós, va tenir lloc la celebració solemne de l’eucaristia, que va comptar amb la presència de 8 monges de la comunitat que han passat per Puiggraciós juntament amb l’Abadessa, un centenar de fidels, una dotzena llarga de capellans que van concelebrar així com la presència d’alcaldes i regidors de l’Ametlla, la Garriga, Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana i el Figaró, municipi al que pertany el Santuari. La missa va ser presidida pel bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, que va encoratjar, agrair i felicitar les monges per la seva presència al Santuari.

Els dos actes van servir també per presentar les ampolles de cava que s’han fet per a l’ocasió amb el logotip de l’aniversari així com la loteria de Nadal del Santuari que es van vendre en acabar els oficis religiosos. Amb els beneficis d’aquestes accions es pretén poder fer noves millores al Santuari i sufragar algunes de les activitats que s’hi aniran organitzant.

Tot un any d’actes

La celebració dels 50 anys de presència benedictina s’allargarà fins al setembre de 2024, quan es donarà per tancada la celebració. Fins llavors, la Comissió dels 50 anys, formada per les monges actuals i representants de tots els pobles de l’entorn, ha previst diversos actes que es repartiran durant aquests mesos. El proper serà el tradicional romiatge a Montserrat el 30 de setembre. Durant aquests mesos hi haurà concerts, conferències, tallers, pregàries i eucaristies especials. Alhora, es treballarà per aprofundir encara més la connexió amb els pobles del voltant del Santuari, una crida que la germana Roser Caminal va fer als alcaldes presents: ‘Us volem demanar que com a màxims representants i amb la certesa que treballeu cercant el bé comú dels vostres municipis, no us oblideu d’aquest santuari i de les seves necessitats. És per això que seguim posant el Santuari a la vostra disposició com a porta oberta d’enllaç, coordinació i trobada dels pobles l’entorn de Puiggraciós per allò que sigui necessari’.

Un dels actes més singulars tindrà lloc l’1 de gener. Serà una gran ballada de sardanes a les 7 del matí al Santuari amb la cobla Principal de Terrassa. D’aquesta manera, es donarà la benvinguda al nou any ballant sardanes mentre surten els primers rajos de sol del 2024. Per combatre el fred, les monges convidaran tothom a xocolata desfeta.

Primers canvis al Santuari

Aquestes darreres setmanes, tant l’aspecte interior com exterior del Santuari han començat a canviar. A fora s’ha penjat una pancarta amb el nou logotip i el lema de l’aniversari ‘Vida i acollida amb els pobles de l’entorn’ que vol mostrar la tasca i sinolidalitat de les monges amb la terra i la gent de Puiggraciós.

L’Ajuntament del Figaró, de quin depèn administrativament el Santuari, ha canviat recentment l’enllumenat del camí per llums leds, que fan una llum més clara i més nítida. Comunicativament, s’ha renovat la pàgina web i s’ha obert una pàgina de Facebook i un canal a Instagram, que ja supera els 250 seguidors. A l’interior del Santuari també hi ha hagut canvis. S’ha envernissat el cancell de l’església i s’ha pintat i s’ha millorat la il·luminació del rebedor-sala de l’hostatgeria, on s’hi han instal·lat unes finestres interiors, que a tall d’expositor, expliquen tot el que es fa i es pot trobar al Santuari: activitats, amics, grups i comunitats.

Aquestes finestres volen mostrar els diferents grups de vida cristiana que hi ha a redós del Santuari, sovint desconeguts per molta gent i alhora, ser un aparador de les pròximes activitats. Per això, les finestres sintetitzen els 4 àmbits d’actuació de Puiggraciós: espiritualitat, natura, cultura i país, i solidaritat.

Un aniversari mirant al futur

Les monges benedictines han refermat el seu compromís amb Puiggraciós, però conscients de la manca de vocacions, volen que Puiggraciós no només sigui un Santuari on hi hagi una comunitat benedictina, sinó que aquesta convisqui i estigui formada també per laics que comparteixin amb les monges la cura i dinamització del Santuari on les monges, des de 1973, acullen els pelegrins com el mateix Crist.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.