Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Campanya Bahai Our Story is One
Campanya Bahá'í Our Story is One

CR #OurStoryIsOne és el hashtag de la campanya mundial que la comunitat Bahá'í llança el juny a les xarxes per commemorar les dones que el 18 de juny de 1983, fa quaranta anys, van ser executades a l'Iran per negar-se a renunciar a les seves creences. La campanya començarà al juny i durarà un any. La seva fase més intensa tindrà lloc les tres primeres setmanes de juny.

La iniciativa vol recordar també la llarga lluita per la igualtat de gènere viscuda per dones de totes les confessions i orígens a l'Iran durant moltes dècades i que continua fins al dia d'avui.

Una història que es repeteix

Per això, es convida a persones de tot el món, ja sigui com a artistes, músics, cineastes o en altres àmbits creatius, a retre homenatge en el nom de les dones. Les contribucions poden incloure cançons sobre les deu dones, vídeos curts sobre les seves vides, un record de les mateixes dones, arts gràfiques, treballs escrits, publicacions en les xarxes socials o actes públics i commemoratius, per a commemorar la llarga lluita i els esforços per la igualtat de gènere a l'Iran.

"La història de les deu dones bahá'ís no ha acabat, va ser un capítol de la història de la resistència i el sacrifici de les dones iranianes per la igualtat", afirma Simin Fahandej, representant de la Comunitat Internacional Bahá'í davant les Nacions Unides a Ginebra. Avui, recorda, "en la sang, les llàgrimes i les ferides de milers de dones joves de l'Iran que busquen la igualtat, podem veure ressons de la injustícia soferta per les deu dones de Shiraz".

Els bahais veuen en elles el mateix esperit, la mateixa elecció per defensar els principis de justícia i igualtat amb el màxim esforç. "Encara que maltractades i empresonades, les dones d'avui -igual que les d'abans- lluiten valentament per un Iran just i pròsper".

Les dones bahá'ís, doblement perseguides

La comunitat bahá'í de l'Iran, afirmen des de la confessió, sempre ha reclamat la plena participació de la dona en totes les esferes de la vida en societat, inclosos els processos de presa de decisions, i ha pagat un alt preu per això. "Suportant més de quaranta anys de persecució sistemàtica, que ara tristament s'ha estès a tots els iranians, la comunitat Bahá'í ha insistit en el seu dret a servir a l'Iran, al qual considera una terra sagrada, promovent la igualtat de gènere, la justícia i l'accés a l'educació, independentment de les conseqüències per a les seves vides."

Després de l'execució de les deu dones i durant les quatre dècades posteriors, centenars de dones bahá'ís més han estat greument perseguides, sofrint discriminació com a dones i com a bahá'ís. Després de la Revolució, les dones bahá'ís que ocupaven llocs socials destacats al país van ser acomiadades dels seus treballs, detingudes i empresonades, torturades o executades. A les quals van quedar amb vida se'ls va prohibir l'accés a les universitats, a l'ocupació pública i a pràcticament tots els aspectes de la vida social.

En alguns casos, les dones bahá'ís executades van ser detingudes acusades d'impartir educació moral a nens petits, tant nenes com nens. Des del segle XIX, els bahá'ís de l'Iran han promogut la igualtat de gènere mitjançant esforços a tots els nivells, inclosa la creació d'escoles per a nenes. Després de la Revolució de 1979, els bahaís van ser especialment perseguits per reclamar la plena igualtat de dones i homes, la qual cosa va permetre a les dones participar en tots els aspectes de la vida comunitària i unir-se a reunions en les quals hi havia homes presents.

Cada vegada, però, "són més els iranians que s'uneixen en la cerca de la justícia social, i s'han centrat en la igualtat de dones i homes com un dels reptes més apressants als quals s'enfronta el país", ha explicat Fahandej. "Esperem que junts puguem honrar no sols les 10 dones bahá'ís de Shiraz, sinó a totes les dones de l'Iran que aprecien el principi de la igualtat de dones i homes, i que han contribuït a construir un futur millor per al país amb la seva perseverança enfront de l'opressió." La nostra història, recorda, "és una i alçarem les nostres veus fins que els nostres ideals compartits es facin realitat".

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.