Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
CIPE
[Foto: Parlament de Catalunya]

ACN / CRLa Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia del Parlament ha aprovat aquest dilluns el pla de treball que es posarà en marxa el mes vinent. Finalment, només se citarà un bisbe, el cardenal Joan Josep Omella, com a president de la Conferència Episcopal Espanyola. Els grups parlamentaris han aprovat un pla de treball amb més de 90 compareixences entre experts i representants de les institucions eclesials, educatives, esportives i de lleure.

L’únic descord sobre la concreció del pla de treball ha estat la compareixença dels bisbes catalans. En el text sotmès a votació, a més de l’arquebisbe de Barcelona, s’hi incloïa l’arquebisbe de Tarragona i els bisbes de Solsona i Vic: Joan Planellas, Francesc Conesa i Romà Casanova. Finalment, només s’ha aprovat la compareixença d'Omella perquè Junts i PSC s’ha oposat a citar la resta de bisbes. Junts ha considerat que amb un membre de l’episcopat era suficient i PSC també ha votat en contra de la compareixença d’Omella, però no ha tingut la majoria suficient per impedir-ho. ERC, Comuns i CUP han votat a favor de la intervenció dels quatre bisbes.

La comissió també té previst citar, entre d'altres, el prior de l'Abadia de Montserrat, representants dels bisbats catalans, de diverses congregacions relacionades amb l'educació, víctimes de pederàstia, responsables públics i experts.

Des del PSC asseguren que l'objectiu de la comissió és "Contribuir a fer aflorar nous casos i establir protocols que ajudin a evitar nous abusos"

La diputada del PSC, Judit Alcalà, ha argumentat que els bisbes “no creiem que aportin informacions diferents de la d’altres representants eclesiàstics que gestionen directament els processos de denúncia, acompanyament de les víctimes i implementació de protocols per detectar nous casos i que també estan citats”. Alhora, ha dit que no considerava “pertinent” que aquests eclesiàstics acudeixin al Parlament i ha recordat que l’objectiu de la comissió no és la “revictimització” ni fer un “pim pam pum contra l’església", sinó “contribuir a fer aflorar nous casos i establir protocols que ajudin a evitar nous abusos”. Per la seva banda, la diputada de Junts per Catalunya, Glòria Freixa, ha defensat que hi comparegui Omella “en qualitat de testimoni i en representació de totes les institucions eclesiàstiques”. Però també ha remarcat que la majoria de compareixences són dels membres dels serveis i dels experts d’aquestes institucions en l’àmbit de la protecció dels menors.

De l’àmbit eclesial, en la llista de compareixents hi ha sobretot representants de les institucions religioses amb escoles i dels serveis diocesans d’atenció a les víctimes. Per això, també s’ha acordat eliminar la compareixença d’alguns provincials de congregacions que estaven a la llista, però que ja estan representats en l’àmbit educatiu. El coordinador de l'Oficina de prevenció i protecció d'abusos de l'arxidiòcesi de Tarragona, Albert Fortuny; el vicari judicial de Solsona, Vicent Benedito; i la responsable de l'oficina d'abusos de la Diòcesi de Vic, Montserrat Lafuente, han estat substituïts per altres representants dels serveis d’atenció a les víctimes dels bisbats.

En l’explicació prèvia de la posició de cada grup, s’ha posat de manifest les discrepàncies en l’enfocament de la comissió, que ja va quedar en evidència en el debat que va aprovar-la l’any passat en el ple del Parlament.

Els grups han acordat que les víctimes d’abusos que compareguin al Parlament ho facin a porta tancada

La diputada de la CUP, Dolors Sabater, ha recordat que els abusos “són una xacra que cal erradicar” i ha lamentat que el PSC i Junts “intentin alleugerir la càrrega de l’Església per donar explicacions”. En aquesta línia, ha considerat que “no hauria de fer gens de por a ningú cridar els representants de l’Església catòlica i fer-los canviar la seva actitud d’encobriment”. També s’ha mostrat partidària que s’hi inclogui la revisió i condemna d’altres aspectes vinculats a la sexualitat durant el nacionalcatoliscime. Des dels Comuns, David Cid, també ha criticat l’acord de Junts i el PSC. Per Cid, aquesta és la primera investigació parlamentària sobre els abusos a l’Església i que l’objectiu principal és trencar “l’opacitat i la voluntat d’oblit”. Una comissió que a més de la prevenció, ha de veure com “es repararen, es depuren i es fixen responsabilitats” de l’Església.

Des d’ERC, Raquel Sans, també ha posat l’accent en què la comissió ha de permetre saber què va passar i qui ho va permetre i “fer aflorar casos com han fet altres comissions d’investigació en altres països”. Des del PSC i Junts s’ha accentuat més la prevalença dels abusos en tots els àmbits i la voluntat d’enfocar el treball de la comissió sobre el que han de fer totes institucions educatives, esportives o de lleure i no només en l’Església. De fet, el pla de treball preveu la compareixença de diversos experts de tots aquests àmbits, però el llistat de víctimes convocades són majoritàriament del món eclesial. Ha quedat pendent convocar un representant de les comunitats musulmanes.

Els grups també han acordat que les víctimes d’abusos que compareguin al Parlament ho facin a porta tancada i han fixat les dates de les properes sessions de les comissions que se celebraran els dies 25 d’abril, 15 de maig, 12 de juny i 10 de juliol a les tres de la tarda.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.