Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
sureda-claretia

Claretians "Sempre he mirat de fer les coses tan bé com he sabut", deia el claretià Josep Sureda. Un exemple de disponibilitat, treball, obediència i discreció. El superior de l'església del Cor de Maria de Girona ha mort aquest dijous 23 de març a l'edat de 83 anys. La missa exequial tindrà lloc dissabte 25 de març a les 16:00 h al temple on ha fet de superior els darrers cinc anys.

El missioner claretià Josep Sureda Camps va néixer a Sils, Girona, el 2 de gener del 1940. Era el petit de cinc germans. El 1951, quan tenia 11 anys, entra al seminari claretià de Cervera, entusiasmat per la predicació dels claretians que anaven sovint al seu poble. El 1954 passa al seminari de Barbastre per cursar el batxillerat. Fa el noviciat a Vic i professa el 16 de juliol de 1957. Després fa els seus estudis de filosofia a Solsona del 1957 al 1960. El 1961 arriba a Roma per estudiar Teologia, on passa cinc anys. A Roma va ser ordenat sacerdot el 25 de setembre de 1965.

De Roma va de professor al Seminari claretià de Solsona, on una seixantena de seminaristes estudiaven filosofia. A Solsona imparteix classes de llatí. El 1968, amb 28 anys, és enviat a Sallent com a superior de la comunitat i director del col·legi. També fa classes d’història i de literatura. Al cap de dos anys és destinat a Barcelona. Estudia Geologia i Filosofia a la Universitat de Barcelona, mentre treballa de professor i secretari al Col·legi Claret de Barcelona. Del 1973 al 1979 exerceix de director del col·legi. El 1979 és enviat al Col·legi Claret de Valls, on és cap d’estudis, administrador i professor de matemàtiques, ciències naturals, religió i filosofia. El 1989 és elegit Superior Provincial dels missioners claretians de Catalunya. El mandat dura tres anys, després torna a Valls com a director del col·legi. Al Capítol General de 1997 és elegit administrador general, càrrec que exerceix durant sis anys.

De la Casa d'Espiritualitat de Vic, passant per Lleida, fins a Girona

De tornada a Catalunya és nomenat director de l’Esportiu Claret. Passats dos anys, el pare general el reclama a Roma perquè ajudi el nou ecònom general. L’any 2010 torna a Catalunya i és destinat a Vic, encarregat de la Casa d’Espiritualitat. El dia 1 de juliol de 2016 el provincial l’envia a Lleida, com a rector de la parròquia Sant Antoni Maria Claret.

L’agost del 2017 se li demana que vagi a Girona per fer-se càrrec de l’església del Cor de Maria. És elegit superior de la comunitat i ecònom. Girona és el lloc on l’ha sorprès la mort, el dia 23 de març de 2023.

“Donem gràcies al Senyor pel do de la seva persona, de la seva vida, de la seva vocació claretiana i del seu servei. Demanem que el Senyor aculli el nostre amic i germà a casa del Pare i el posi a la taula del banquet del Regne. Que descansi en pau”, han expressat els claretians.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.