Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
musulmans-ramada-2023
Fotografia: OAR.

OAR La comunitat musulmana de tot el món comença el mes del Ramadà aquest dijous. Un mes de dejuni i recolliment complint amb el quart pilar de l'islam i que acabarà el 21 o 22 d'abril. Durant aquests trenta dies aproximadament, les comunitats musulmanes conviden tots els veïns a compartir la celebració, especialment els iftârs, els moments en què la comunitat trenca el dejuni quan es pon el sol.

A Barcelona conviuen nombroses comunitats musulmanes d’orígens culturals diversos, tant autòctones com provinents del Pròxim Orient, el nord d’Àfrica, el Pakistan, Bangladesh o l’Àfrica subsahariana, entre d’altres. S’organitzen, des del 1970, al voltant de centres de culte on porten a terme la pràctica i la formació religiosa. Totes elles, durant aquests trenta dies, organitzen trobades per trencar el dejuni i conviden els veïns, amistats i persones col·laboradores per compartir aquest moment especial amb la ciutadania de Barcelona.

La ciutat, també, habilitarà alguns espais per poder celebrar la festa del Îd al-fitr, la ruptura del dejuni i l’últim dia de Ramadà. És la festa que dura tres dies i se celebra el primer dia del mes de shawâl. És un dia de gran alegria, la comunitat es reuneix a primera hora del matí per fer una petita pregària comunitària i seguidament dediquen el dia a visitar familiars, amics i amigues i persones necessitades o que estiguin soles.

Podeu trobar tots els iftârs populars i les festes de tancament del Ramadà que se celebren a Barcelona aquí.

Durant el mes del Ramadà preval l’aspecte relacional i familiar: és un període de socialització

Ramadà és el nom del novè mes del calendari lunar islàmic i comença, com tots els altres mesos, amb l’aparició del creixent lunar després de la lluna nova. La visió del creixent és, doncs, el que marca l’inici del mes.

És durant el mes del Ramadà que les persones musulmanes compleixen el quart pilar de l’islam, que és el dejuni o abstinència de tot menjar, beure o relació sexual (sawm) des de l’alba fins a la posta de sol. Les condicions més rellevants per portar a terme aquest dejuni, prescrit com a acte voluntari, són ser musulmà, haver assolit la majoria d’edat i trobar-se en bon estat de salut.

Les persones musulmanes es lleven abans de la sortida del sol per fer l’esmorzar abans d’iniciar el dejuni (suhûr) i fan la ruptura del dejuni (iftâr) després de la posta de sol. Com que l’Alcorà es va començar a revelar en una nit del Ramadà (laylat al-qadr), els musulmans i musulmanes l’acostumen a llegir més sovint durant aquest mes.

El mes del dejuni té un alt component eminentment social i comunitari a la ciutat de Barcelona, que el converteix en quelcom més que una pràctica individual. Durant el mes del Ramadà preval l’aspecte relacional i familiar, que adquireix una rellevància destacada: és un període de socialització. És un període singular en el qual es pot observar com s’expressen diverses maneres d’entendre el que suposa ser musulmà en un context no musulmà. El Ramadà té, doncs, una dimensió doctrinal, una dimensió social i convivial i una dimensió relacional.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.