Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
bisbat-lleida-esglesia-nova-ajuntament
Fotografia: Bisbat de Lleida.

BISBAT DE LLEIDA L’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, i el rector de la parròquia de la Transfiguració del Senyor, Adrian Burca, sota autorització del bisbe de Lleida, Salvador Giménez, han signat el contracte de donació de l’Església Nova de Torrebesses a l’ajuntament de la localitat del Segrià el dissabte 18 de març.

Aquest immoble, que es correspon amb l’edificació inacabada d’una església situada a la plaça dels Pagesos de Torrebesses, ja ve sent utilitzat des de fa temps com a espai públic per la població i l’ajuntament s’ha encarregat durant els darrers anys del seu manteniment.

A través d’aquest acord, la parròquia fa donació de l’Església Nova a títol gratuït a l’ajuntament perquè s’hi facin activitats d’interès cultural i social, amb la condició que no s’hi realitzin actes contraris a la fe i la moral catòlica. El contracte es fa a perpetuïtat, a canvi d’algunes contrapartides, entre les quals destaquen la revisió a càrrec de l’ens municipal de la teulada de l’Església Parroquial de la Transfiguració del Senyor, les despeses de llum i aigua de la parròquia i la restauració de la porta de l’església.

Un projecte inacabat

L’Església Nova de Torrebesses, que ara passa a ser de l’Ajuntament, és un projecte inacabat que es va iniciar el 1869 quan, a causa de l’augment del nombre d’habitants de la població, es va decidir aixecar un temple més gran. Les obres s’havien de costejar amb les aportacions dels veïns, però una greu crisi a causa de les gelades que van malmetre les collites va provocar l’aturada de les obres, que ja no es van reprendre. L’alcalde impulsor del projecte, Tomàs Ballesté, es va haver de vendre les seves finques per fer front al deute originat pels treballs ja realitzats i va quedar arruïnat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.