Salta al contenuto principale
By Lluís Serra Llansana .
In Gerasa

La cinquena edició del Manual Diagnòstic i Estadístic de Trastorns Mentals (DSM-5) es va publicar el 2013 i està actualment vigent. Elaborat per l' Associació Americana de Psiquiatria, es considera com el text de referència internacional sobre la pràctica clínica. Quan parla dels trastorns de personalitat, esmenta quatre àmbits en els quals s'exposen quatre patrons de conducta: (a) Cognició (és a dir, maneres de percebre's i interpretar-se a un mateix, a altres persones i als esdeveniments); (b) Afectivitat (és a dir, amplitud, intensitat, labilitat i idoneïtat de la resposta emocional); (c) Funcionament interpersonal; i (d) Control dels impulsos. Aquests quatre àmbits em serveixen com a criteris d'avaluació de la meva vida personal.

La meva forma de percebre'm i d'interpretar-me s'ajusta a la veritat i, per tant, és sana i equilibrada? Aquesta percepció està distorsionada i m'imagino que soc millor que ningú o, si és cas, un desastre total? Com interpreto els altres i els esdeveniments que visc? La meva manera de pensar afecta profundament la meva vida. D'aquí que és tan important. En segon lloc, quines respostes emocionals dono al que visc, a les persones amb qui convisc? Són respostes madures i centrades o, per contra, malaltes i desequilibrades? El món afectiu presenta una gran complexitat i penetra els replegaments del cor. En tercer lloc, com funciono? Mantinc relacions sanes o estic atrapat en una xarxa de relacions tòxiques? Les relacions són vitals per a cada persona. El creixent individualisme incapacita per tenir unes bones relacions. Finalment, la pregunta se centra en si tinc control dels meus impulsos. Aquest també és un dels punts més delicats. No es parla aquí de repressió, sinó de consciència i de control. Si no hi ha control, la conducta pot ser imprevisible, fins i tot delictiva, com succeeix en una violació.

A la pel·lícula La Dama de Hierro (2011), una frase atribuïda a Gandhi i citada por Margaret Thatcher, expressa una manera d'entendre -n’existeixen més- els llaços ocults en cada persona: «Vigila els teus pensaments, es convertiran en paraules. Vigila les teves paraules, es convertiran en actes. Vigila els teus actes, es convertiran en costums. Vigila els teus costums, es convertiran en el teu caràcter. Vigila el teu caràcter perquè esdevindrà el teu destí. Acabem essent el que pensem.»

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.