Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
joan-miro-fundacio-caixa
Fotografia: Fundació "la Caixa".

Fundació "la Caixa" La Fundació Joan Miró ha presentat l’audiovisual 'Els tapissos de Joan Miró. Del fil al món'. Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, i Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró, han presentat la nova etapa de col·laboració entre totes dues institucions per difondre la cultura a través de la col·lecció de la Fundació Joan Miró i dels seus projectes expositius i de recerca.

L’objectiu comú de posar la cultura a l’abast de tothom ha vinculat històricament la Fundació Joan Miró i la Fundació ”la Caixa” a través de múltiples projectes. Aquesta col·laboració s’actualitza i comença un nou capítol amb aquesta iniciativa, que permet, a través de les possibilitats que ofereixen els nous entorns digitals, reforçar la presència al món de Joan Miró i de la Fundació que va crear a Barcelona.

La Fundació Joan Miró se suma a la nova plataforma CaixaForum+, impulsada per la Fundació ”la Caixa”, a través d’un canal propi amb peces del seu catàleg audiovisual i continguts de nova creació. El museu de Barcelona forma part del primer grup d’institucions museístiques nacionals i internacionals que col·laboren en el projecte, com The British Museum, el Museo Nacional del Prado, el Guggenheim Bilbao o l’American Museum of Natural History, entre altres.

Al llarg dels anys, la Fundació Joan Miró ha creat un fons audiovisual d’art contemporani caracteritzat per la representativitat de les veus i els projectes que recull. Una selecció d’aquest fons ja es pot veure al canal que la Fundació té a la plataforma CaixaForum+.

Es tracta d’una quinzena de peces que documenten les exposicions dels artistes guanyadors del Premi Joan Miró, com les d’Ignasi Aballí o Kader Attia, així com també alguns dels projectes més destacats d’Espai 13, el cicle d’exposicions anual que la Fundació dedica des de fa més de quaranta anys a les pràctiques artístiques i de comissariat emergents. En aquesta col·lecció de continguts, actualment es poden veure entrevistes breus a Lorea Alfaro i Jon Otamendi, Rosana Antolí, Lúa Coderch, Fito Conesa, Lara Fluxà, Für Alle Fälle, Antonio Gagliano, Gideonsson/Londré, Lola Lasurt, Martin Llavaneras, Gerard Ortín, Rita Ponce de León i Vanesa Varela.

Un projecte de recerca sobre els teixits i els pigments dels grans tapissos

Donant continuïtat a la col·laboració que han mantingut en els últims anys, la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Joan Miró han apostat ara per la producció de continguts de nova creació que es podran veure tant als canals digitals de la Fundació Joan Miró com a la plataforma CaixaForum+. El primer d’aquests projectes audiovisuals és una expressió clara del vincle entre totes dues institucions: una coproducció que segueix un projecte de recerca en comú i que té com a protagonista el tapís que Joan Miró i Josep Royo van crear per a la Fundació ”la Caixa” l’any 1980.

'Els tapissos de Joan Miró. Del fil al món', presentat aquest 17 de gener, és un reportatge documental desenvolupat per la productora BAS i dirigit per Anna Sanmartí que parla de l’obra tèxtil de gran format creada conjuntament per Miró i Royo. Durant la dècada dels setanta, Miró inicia una de les seves darreres aventures expressives en el camp de l’art tèxtil. L’any 1970 fa la seva primera peça de grans dimensions, el Tapís de Tarragona, a la qual el 1972 s’afegirien els sobreteixims, a mig camí entre la pintura, el collage i la tapisseria. Uns anys més tard, arran de l’encàrrec d’uns tapissos monumentals per a Nova York i Washington –el Gran tapís del World Trade Center (1974) i el Tapís de la National Gallery de Washington (1977)–, Miró en projecta un per a la Fundació Joan Miró. Al teler de la Farinera de Tarragona també s’hi teixeixen el Tapís de la Fondation Maeght (1980) i el Tapís de la Fundació ”la Caixa” (1980), que completen aquesta sèrie de cinc tapissos monumentals.

El punt de partida del film són les tasques de conservació preventiva en directe d’una d’aquestes obres, el Tapís de la Fundació ”la Caixa”, que van tenir lloc a CaixaForum Barcelona entre el març i l’abril del 2022 i han permès exposar el tapís durant tot l’any passat a CaixaForum Barcelona. Aquestes tasques van reunir les especialistes Anna Vila i Elisabet Serrat – restauradores de la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Joan Miró, respectivament– en un projecte de recerca sobre els teixits i els pigments dels grans tapissos de Miró. L’estudi, que es va iniciar l’any 2019 amb la restauració en viu del Tapís de la Fundació a les sales del museu, permetrà obtenir informació rellevant sobre els processos de treball de l’artista, així com informació per a la conservació preventiva d’aquestes obres emblemàtiques.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.