Salta al contenuto principale
By Pastoral Obrera de Catalunya .
Sal i llum

Les paraules de Jesús adreçades avui als seus amics estan en plena sintonia amb les de diumenge passat, emmarcades cepte benaurats. Les metàfores que avui fa servir Jesús, la sal i la llum, són senzilles però prou entenedores. La sal i la llum són necessàries per a la vida, per tal que la vida tingui bellesa i gust.
Jesús diu que la "Bona nova" que cal donar a conèixer a tothom, a través de les paraules i obres dels deixebles, ha de ser una invitació a la lloança de Déu. És a dir, la vida dels deixebles ha de ser tal, que qui la vegi, se senti motivat a creure que Déu existeix i que val la pena que aquest Déu sigui cregut i lloat.
La comunitat eclesial ha donat sovint, però, més importància a altres elements, com la brillantor i la força del raonament doctrinal, el seu poder temporal, la brillantor de les formes cerimonials... La revolució que Jesús està posant en marxa té, per contra, el seu estil personal: l'amor solidari. Jesús portarà els seus a donar a conèixer Déu, que ve com a Pare, a posar en pràctica l'amor concret al pròxim, tot com una sola cosa.
Aquesta és la llum que ell ve a encendre davant el min fosc de l'egoisme. En fer això, Jesús es mostra fidel a la tradició dels profetes que havien establert l'estreta coherència que es dóna entre el Déu de l'Aliança i la justícia, en favor dels qui no tenen futur, dels que han estat trets fora de la convivència normal, dels que als ulls dels excessivament satisfets de si mateixos són considerats indignes.
La llum de l'amor solidari és difícil de copsar: o no apareix en els diaris i la televisió, o sols apareix en gestos lligats a inte- ressos polítics i partidistes. No es pot oblidar que la vertadera solidaritat és més aviat efectiva en la xarxa del que és quo- tidià, tal com es pot veure entre els esposos que vetllen per una convivència respectuosa, que ajudi els fills petits a un creixement sa; entre els professionals que fan del seu treball un àmbit de trobada humana amb els companys; el servei de la llar que aquesta sigui un casa entranyable; en la paraula amable, la salutació festosa; quan no es passa de llarg al costat del necessitat amb una petita almoina per tranquil·litzar la consciència.
Són ells, creients o no, la llum del món i la sal de la terra. Són els que estimen i amb prou feines saben si estan fent bones obres. Són ells els qui estimen calladament i suporten el pes i les limitacions de la condició humana i intenten millorar-la cada dia. Tots podem demanar a Déu poder pertànyer al grup dels que són la sal i la llum en el món.

Temàtica
Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.