Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
orgue-vendrell-peculiar
Galeria d'imatges

CR En la darrera dècada, les esglésies catalanes han viscut la recuperació d'un gran nombre d’orgues que es trobaven en mal estat de conservació i que en la majoria dels casos ja no s’utilitzaven en les celebracions litúrgiques. Un d’aquests instruments, que precisament s’ha recuperat gràcies a la iniciativa dels mateixos ciutadans, és l’orgue de l’Església de Sant Salvador del Vendrell, que data del 1777. Després d'una restauració que va durar més de 10 anys, ara l'orgue, a més de fer-se servir en la litúrgia, permet organitzar concerts periòdicament i que nous organistes aprenguin l'instrument. Per a molts és "la joia del Vendrell".

El valor cultural i històric, sumat al gran èxit de les campanyes de recaptació de fons, han fet que actualment hi hagi més de 80 orgues en perfecte estat repartits per les esglésies, conservatoris i santuaris catalans. En el cas de l'orgue del Vendrell, amb sonoritat barroca, és l’únic orgue del mestre orguener suís Ludwig Scherrer que es conserva a Europa. A més, conserva més del 90% de les peces originals gràcies al minuciós procés de restauració que va començar el 1997 va acabar el 2010.

"EN LA PRIMERA INTERVENCIÓ ENS VAN FER VEURE QUE ESTÀVEM DAVANT D'UNA JOIA, D'UN INSTRUMENT D'UNA GRAN VÀLUA HISTÒRIA I ARTÍSTICA, ÚNIC A CATALUNYA"

Salvador Guasch Llorenç, secretari i soci fundador de l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, ha viscut aquest procés de restauració des del 1997, moment en què tant ell com els seus companys de l’associació es van adonar que tenien un instrument excepcional a la seva parròquia. “En un inici vam contactar amb els tècnics perquè l’orgue tenia corcs i s’estava fent malbé tota la fusta", explica. En la seva primera intervenció, "ens van fer veure que estàvem davant d’una joia, d’un instrument d’una gran vàlua història i artística, únic a Catalunya". A partir d’aquí, l'associació va començar a recopilar tota la informació possible per recuperar-lo.

Gràcies a aquesta recopilació de documents es van poder detectar totes les intervencions de restauració que havia patit l’orgue, sent les més destacades la de 1860, feta per Joan Toldrà, i la de 1929, feta pel taller de Silvio Puggina, situat a Collbató, sota el patrocini de Pau Casals.

"CADA ANY LA PARRÒQUIA REP MOLTES VISITES DE TURISTES EXTRANGERS QUE VENEN A VEURE L'ORGUE, JA QUE ÉS UNA PEÇA ÚNICA D'AQUESTA NISSAGA"

La recuperació de l’instrument original

D’entre els documents trobats als arxius parroquials també hi ha els contractes originals, on es poden llegir totes les especificacions tècniques, la disposició dels tubs, entre altres característiques. Això va permetre als membres de l’associació començar un procés de recuperació per aconseguir retornar l’instrument al seu estat original.

“El més difícil va ser trobar un taller que es comprometés a posar els materials originals i a recuperar l’orgue tal com el va fer Scherrer", assegura Guasch. Per aquest motiu, van buscar per tot Europa orgues fets pel mateix orguener, però el del Vendrell és l’únic que es conserva avui en dia. D'aquí que l'església rebi moltes visites de turistes estrangers que venen a veure l'orgue. "És una pça única d'aquesta nissaga", especifica Guasch.

Finalment, van trobar un taller francès establert a Cuenca que es dedicava a fer aquest tipus de treballs. Els van demanar un pressupost que van xifrar en més de 500.000 euros.

Els feligresos de la parròquia entren en escena

Degut a la falta de capital per seguir amb el projecte, el 2007 la recuperació de l’orgue va quedar aturada. Aquell mateix any, però, va coincidir amb la celebració dels 700 anys de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell, per la qual s’havia creat una comissió amb membres de la parròquia que n’organitzava tots els actes. L’Associació d’amics de l’orgue va veure en aquesta comissió una oportunitat per unir les forces i seguir amb la recuperació de l’orgue.

"Era gent molt activa", diu Salvador Guasch. Des del primer moment van ajudar a tirar endavant el projecte i la comissió del 700è aniversari de la parròquia es va acabar transformant en la comissió de la restauració de l’orgue del Vendrell.

D’aquesta manera, el 2009 l'arquebisbat de Tarragona va firmar el contracte amb el taller francès, en un moment en el qual encara no s’havia començat la recaptació de fons. “Es va firmar amb zero euros a la cartera, però durant aquell any vam organitzar més de 200 actes, entre exposicions, concerts, subhastes, i d’altres", explica el fundador de l'Associació d'Amics de l'Orgue del Vendrell. Amb això i l’ajuda de la Diputació i l’Ajuntament no només van assolir els 500.000, sinó que els van superar.

Finalment, el 2010, es va fer la inauguració oficial de l’orgue que com explica el mateix Salvador Guasch, és “la joia del Vendrell” i “l’orgull de tot el poble”.

L'orgue avui

Actualment, l’orgue compleix amb la seva funció litúrgica, ja que s’utilitza cada setmana en dues ocasions: a la missa del dissabte i a la del diumenge. D’altra banda, des de l’associació es donen totes les facilitats perquè la gent que ho vulgui pugui anar a estudiar-hi, tocar-lo, i s’hi fan concerts periòdicament.

L’associació, en la qual encara hi ha molts membres de la comissió del 700è aniversari de la parròquia, continua més viva que mai: “La gent s’hi troba molt bé". A més, hi ha una continuïtat, ja que també estan entrant joves que volen participar de les dinàmiques. Col·laboren amb l’Auditori Pau Casals, i fins i tot han creat un petit estudi de televisió, on fan retransmissions dels concerts que es poden veure des de l’altar de l’església i en línia a YouTube o Facebook.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.