Salta al contenuto principale
By Jordi Llisterri i Boix .
Vatican News

Ja em perdonaran que em posi en una discussió gairebé bizantina. Si aquest dijous al matí hem acomiadat al bisbe emèrit de Roma o al papa emèrit. De fet, s’ha fet les dues coses, però és veritat que l’accent litúrgic s’ha posat més en el bisbe emèrit, i s'ha despullat la cerimònia de comiat de Benet XVI de la majoria d’elements que remarcaven la jurisdicció del bisbe de Roma a tota l’Església universal i la seva dimensió ecumènica.

En principi la idea respondria a la voluntat de diferenciar un funeral d’un papa en funcions al d’una papa emèrit. Expressat també en la decisió de rebaixar molt la presència diplomàtica. Només com a exemple, aquesta vegada des d’Urgell Joan Enric Vives hi ha assistit com a arquebisbe i no com a cap d’Estat com va passar en el funeral de Joan Pau II.

Però recordem que Francesc sempre s’ha volgut presentar primer com a pastor, després com a bisbe de Roma, i, a causa d’això, com a bisbe amb el pes de la seu de Pere i de la seva responsabilitat a tota l’urbe catòlica; és a dir, com a papa. Per tant, crec que el que hem vist és el funeral que voldria el papa Francesc per un papa, que és bisbe de Roma, independent de la seva situació jurídica en el moment de la mort. Ho veurem definitivament si Francesc decideix reformar l’Ordo exsequiarum Romani Pontifi que ho regula.

Dins de les discussions d’aquests dies també se n’obre una altra. Si la desaparició de Benet XVI desarticularà o encoratjarà les fúries antireformistes. És a dir, cardenals com Müller, Sarah i Burke o més a prop Rouco i Cañizares, que fins ara han intentat aprofitar la figura de Benet XVI per desautoritzar Francesc. Però sempre es van trobar amb el problema que el papa emèrit no els va seguir el corrent. I que la relació entre Francesc i Benet XVI -pel·lícules a banda- era més intensa i cordial del que molts esperaven.

El secretari de Benet XVI, Georg Gänswein, ja ens en va donar una mostra dimecres amb el papa emèrit encara de cos present. Posant en boca de Benet XVI que s’havia sentit molt dolgut quan Francesc va retirar alguns privilegis litúrgics que va concedir el seu antecessor als qui volien mantenir el ritu tridentí. I no és la primera vegada que s’acusa el fins ara secretari de Benet XVI de voler reinterpretar-ne el pensament. Pare Georg, callat està més guapo.

Sense l’emèrit les forces del mal ja no tindran on agafar-se. Però fins ara, el simple silenci de Benet XVI ja desautoritzava qualsevol intent d’anar contra el papa. Serà interessant veure qui i com voldrà aprofitar-se de Benet XVI ara que ja no hi és. D’oposició a Francesc no en falta, però mentre es va renovant el col·legi cardenalici i la cúria, i el genoll aguanti, el temps corre en contra d’ells.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.